İstanbul 3.havalimanı; yalnızca Türkiye’nin değil dünyanın en önemli projeleri arasında gösterilmektedir. Tüm Avrupa ve Asya’nın en büyük projeleri arasında bulunan İstanbul havalimanı; Türkiye’nin gelişme sürecini daha da arttıracak bir faaliyet olmaktadır. Ekim 2018 tarihinde hizmete açılan üçüncü havalimanı; ulaşım imkanlarının gelişmesi bakımından önemli bir yer tutmaktadır.
İstanbul 3.havalimanı nerede diye düşünenlere bu havalimanının Avrupa Yakası’nın Karadeniz kıyısında bulunduğunu belirtmek gerekir. Yeni havalimanı; 76,5 kilometrelik alanı kapsamaktadır. Tayakadın ve Akpınar köyleri arasında bulunan yeni havalimanı; Göktürk Arnavutköy Kavşağı’na yakın bir yerde kurulmasıyla beğeni toplamaktadır. Buna ek olarak, Terkos Gölü’ne yakın bir konumda olduğunu da belirtmek gerekir.
İstanbul 3.Havalimanı Ulaşım
3.havalimanı ulaşım imkanlarının henüz çok gelişmediğini belirtmek gerekir. Ancak, havalimanına ulaşım imkanlarının her geçen gün arttığını söylemek gerekmektedir. Kuzey Marmara Otoyolu ile Yavuz Sultan Selim Köprüsü arasında yer alacak yeni havalimanı; yüksek hızlı tren projesinden olumlu anlamda etkilenecektir.
Yüksek hızlı tren kullanılarak üçüncü havalimanından Taksim’e gidilmesi söz konusu olacaktır. Yüksek hızlı tren sisteminin eski demir yolu güzergahından geçmesi mümkündür. Buna ek olarak, 2019 yılının sonunda açılması planlanan Gayrettepe- Havalimanı metro hattı bulunmaktadır.
Ayrıca, Halkalı-Havalimanı hattı sayesinde de yeni havalimanına ulaşım son derece kolay olacaktır. Söz konusu Halkalı- Havalimanı hattının 2020 yılında açılması planlanmaktadır. Sonuç olarak, birkaç yıl içerisinde 3.havalimanı ulaşım imkanları konusunda alternatiflerin bir hayli artacağını söylemek gerekir.
3.havalimanı ulaşım imkanlarından bahsetmek gerekirse yukarıdaki ulaşım seçeneklerinin hazır olmasına kadar yeni havalimanına otobüsle ulaşmak mümkündür. Yeni havalimanı için çalışan yaklaşık 18 hatta 150 otobüs bulunmaktadır. Havalimanında terminalin altında otobüs durakları vardır.
Bakırköy, Beylikdüzü Tüyap, Esenler Otogarı, Beşiktaş, Yenikapı- Sirkeci, Pendik, Kadıköy, Arnavutköy, Sarıyer, Kemerburgaz, Başakşehir, Bahçeşehir, Mecidiyeköy, Halkalı, Mahmutbey Metrosu, Tepeüstü, Hacıosman hatları sayesinde yeni havalimanına ulaşmak mümkün olacaktır. Buna ek olarak, Atatürk Havalimanına olan ulaşım imkanlarından daha fazlasının 3.havalimanı için uygun olacağını söylemek gerekir. Ancak, bunun için biraz zamana ihtiyaç vardır.
İstanbul 3.Havalimanı Hakkındaki Bilgiler
İstanbul havalimanı; açıldığı günden bu yana belirli hedefleri gerçekleştirmek adına faaliyet göstermektedir. Havalimanının ilk hedefi, yıllık 90 milyon yolcu taşıma kapasitesine ulaşmaktır. Söz konusu hedef, kısa dönem için konulan bir hedeftir. Uzun dönemde ise yıllık 150 milyon yolcu taşıma kapasitesine ulaşılması hedeflenmektedir.
İstanbul havalimanı; açıldığı günden bu yana günde ortalama iki bin iniş kalkışın yapılması yönünde çalışmaktadır. Buna ek olarak, Avrupa’nın en büyük havalimanı otoparkı; günümüz itibariyle İstanbul havalimanı otoparkı olarak bilinmektedir.
Havalimanı otoparkının kapasitesinden bahsetmek gerekirse yaklaşık olarak 18 bin araç kapasitesi bulunmaktadır. Buna ek olarak, 1 milyon 300 kilometrekarelik alana yayılmış olması; havalimanı otoparkının kapasitesini gösteren bir durumdur.
İstanbul havalimanı sayesinde neredeyse dünyanın her yerine gitmek mümkün hale gelecektir. İstanbul havalimanı üzerinden 350’den farklı noktaya uçuş gerçekleştirilmesi söz konusu olacaktır. Bununla bağlantılı olarak, yeni havalimanı içerisinde 250’den fazla yerli veya yabancı havayolu firmasının hizmet verdiği bilinmektedir.
Yeni havalimanı sayesinde Türkiye’de 100 binden fazla kişinin iş sahibi olduğu ve olmaya devam ettiği aşikardır. İstihdam yaratılması sürecinde yeni havalimanı; Türkiye için önemli bir kaynak vazifesi görmektedir.
Yeni havalimanı içerisinde uçuş hizmetlerine ek olarak farklı hizmetlerin verilmesi de söz konusu olacaktır. Bu bağlamda, yaklaşık 32 metrekarelik bir alana sahip olan yeme içme hizmetleri göz doldurmaktadır. Özel yolcu salonu ise 22 metrekarelik bir alana yayılmasıyla dikkat çekmektedir.
Tüm bunların dışında, yeni havalimanı içerisinde farklı hizmetlere rastlamak mümkündür. SPA merkezi başta olmak üzere oldukça geniş bir sağlık merkezi, kuaför salonu ve yolcuların ihtiyaçlarının eksiksiz karşılanması adına birçok alan daha yer almaktadır. Bu hizmetlerin hepsinin 7/24 verildiğini belirtmek gerekir.
Yeni havalimanı içerisinde birbirinden ayrı olmak üzere altı farklı pist bulunmaktadır. Bunun dışında, uçak geçiş köprüsünün sayısı 143 olacaktır. Yeni havalimanının dikkat çeken özelliklerinden birisi ise aynı anda 114 farklı uçağa hizmet verebilecek altyapı ve kapasiteye sahip olmasıdır.
Ekim 2018 tarihinde açılışı gerçekleştirilen yeni havalimanı; bu tarihten önce üç ay boyunca flight- checklerin eksiksiz bir şekilde tamamlanması sürecini atlatmıştır.
Yeni havalimanı içerisinde bulunan bir numaralı pistin uzunluğunun 3750 metre olduğunu söylemek gerekir. İstanbul havalimanının sunmuş olduğu hizmetler bununla sınırlı değildir. Havalimanı otoparkının içerisinde oto bakım servisi bulunmaktadır.
Bunun dışında, yaklaşık 900 adet engelli araç kapasitesine sahip olan farklı bir otopark daha vardır. İstanbul havalimanı içerisinde elektrikli araç sahipleri için özel olarak belirlenmiş ve onların kullanımına müsait olan şarj üniteleri de yer almaktadır.
Yeni havalimanı içerisinde beş yüzden fazla check-in noktası vardır. Tüm bunlara ek olarak, 460 otel odası hizmet vermektedir. 14 check-in adası; yeni havalimanının sahip olduğu bir diğer özelliktir. Bunun dışında, bir milyon 390 metrekarelik alan üzerine yayılmış kargo bölümü; yeni havalimanının kapasitesini gösteren bir durumdur.
Kargo kapasiteli alanın 5.5 milyon ton hacmine sahip olduğu bilinmektedir. Bagaj sistemi ise dünya standartlarının bile üzerindedir. Kusursuz olarak nitelendirilmektedir. 42 kilometre uzunluğundadır. Sonuç olarak, teknik özelliklerinden dolayı, yeni havalimanı; adını Avrupa tarihine daha şimdiden yazdırmayı başarmış nitelikli bir projedir.
Yeni havalimanı inşaat süreci ise uzun sürmesine rağmen hiçbir konuda eksik barındırmamasından dolayı beğeni toplamıştır. İnşaat süreciyle alakalı en dikkat çekici detay ise terminal binasının inşaatında kullanılacak demir miktarının 180 bin ton olmasıdır. Buna ek olarak, havalimanı inşaatının yaklaşık 3500 hektarlık bir alana yayıldığı bilinmektedir. Yeni havalimanı inşaatında başlangıçtan bitimine kadar 20 binden fazla kişi çalışmıştır.
Yeni Havalimanı Neler Vaat Ediyor?
Yeni havalimanı; bilhassa 2020’li yıllarda Türkiye’nin tanıtım yüzü olacaktır. Çok büyük bir yatırımdır. İstanbul havalimanı için bugüne kadar 200 milyon euro’nun üzerinde IT yatırımı yapılmıştır. Yapay zeka ve akıllı sistemlerin yeni havalimanı içerisinde fazlasıyla yer bulduğunu belirtmek gerekir.
İstanbul havalimanı içerisinde üç adet veri merkezi yer almaktadır. Buna ek olarak, 102 adet entegre sistem, 780 telekomünikasyon odası, 467 adet sunucu, 3267 uçuş bilgi monitörü, 3257 adet kartlı geçiş noktası, 9000’den fazla güvenlik kamerası, 4549 adet destek verilen bilgisayar yer almaktadır.
Bu bağlamda, İstanbul havalimanı teknik destek sürecinin çok başarılı bir şekilde ilerlediğini itiraf etmek gerekir. Buna ek olarak, yeni havalimanı içerisinde 20 milyon GB’lık data alanı bulunmaktadır. Söz konusu rakamın Avrupa standartlarının üzerinde olduğu bilinmektedir.
Yeni havalimanı; sahip olduğu ilginç özellikleriyle dikkat çekmektedir. İstanbul- Berlin arası mesafe kadar fiber kablonun yeni havalimanına döşenmesi söz konusu olmuştur. Ayrıca, 4500 km uzunluğunda bakır kablolama yer almaktadır. Yeni havalimanının beş ana sisteminden sorumlu olan 780 kişilik bir ekip bulunmaktadır.
Bu ekip; güvenlik, altyapı, iş uygulamaları, yazılım geliştirme, havacılık gibi faaliyetlerin eksiksiz olarak giderilmesinden sorumludur. Evinden çıkan yolculara bu havalimanına ulaşmaları konusunda en kısa yol tarif edilecektir. Dört bin sensör ve dokuz bin güvenlik kamerası; güvenlik hizmetlerinin üst seviyede olduğunu göstermektedir.