Ölüdeniz’de Yamaç Paraşütü Deneyimi
Adrenalin tutkunları için en iyi aktivitelerden biri de yamaç paraşütüdür. Yamaç paraşütü denildiğinde akla gelen ilk adreslerden birisi olan Ölüdeniz, masmavi denizi kadar engin semalarında süzülen paraşütleriyle de tatil severlerin gönlünü çelen bir bölge.
1956 metre yüksekliğindeki Babadağ’ın zirvesinden tecrübeli bir pilot eşliğinde tandem (çift kişilik) bir uçuş deneyimi yaşayarak Ölüdeniz’in nefes kesen güzellikteki lagününü izleyebilirsiniz.
Sadece yurt içi değil yurt dışından da çok sayıda turistin sadece yamaç paraşütü için bile geldiği bu sakin beldede Kumburnu plajının ağaçlarla sarmaş dolaş dingin sularında kulaç atarken gökyüzündeki rengarenk paraşütleri izlemek de apayrı bir keyif.
Ölüdeniz yamaç paraşütü deneyimi için bu eşsiz beldeye gelmeden önce Holimax sitesindeki Ölüdeniz otelleri sayfasında yer alan tesisleri inceleyerek konaklama planınızı da yapabilirsiniz.
Yamaç Paraşütü ile İlgili Merak Edilenler
Yamaç paraşütünü ilk kez yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği hususlardan birisi de uçuş için en uygun saatin hangisi olduğudur. Yılın her ayı ve aynı zamanda bütün gün yapılabilen yamaç paraşütü için en uygun olan zaman dilimi sabah saatleridir.
Sabit bir süzülüş ve özellikle daha berrak olan sabah saatlerindeki gökyüzünde olma fikri hemen herkese cazip gelmektedir. Daha uzun sürecek uçuşlar için gün ortası; gün batımı manzarasını izlemek için de akşamüstü saatleri idealdir.
Yamaç paraşütü yaş sınırı ise 16’dır. 6 yaşından büyük çocuklar da aile onaylarının alınması koşuluyla yamaç paraşütü yapabilir. Yamaç paraşütünde üst yaş sınırı ise yoktur.
Yamaç paraşütü yapmak isteyenler için kilo sınırı çoğunlukla 100’dür. Herhangi bir boy sınırı ise yoktur.
Yamaç Paraşütü Nasıl Yapılır?
Gökyüzünde olmanın verdiği özgürlük ve sonsuzluk hissi yamaç paraşütünü cazip hale getirmiştir. “Yamaç paraşütü nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı da bu yüzden çok merak edilir. Kuş bakışı bir mesafeden yeryüzündeki tüm doğa detaylarına ve renklerine hakim olmak, uçuş tutkunları için tarifsiz bir duygu olarak nitelendiriliyor.
Lisanslı pilotlar eşliğinde yükseklerde süzülürken hem gökyüzünün hem de denizin birbirinden farklı mavi tonlarını izlemek ve anın tadını çıkarmak için Ölüdeniz’e gelen macera tutkunlarının sayısı ise hayli fazla.
Özel bir alan ve hava aracı gerektirmeyen ve tamamen rüzgarın yönlendirmesiyle yapılan yamaç paraşütü İngilizcede paragliding olarak adlandırılıyor. 1980’lerin başında hava sporları ve aktiviteleri ile ilgilenen kişilerce bulunan ve geliştirilen yamaç paraşütünün mantığında yüksek bir noktadan hızlanarak atlamak ve gökyüzü ile kucaklaşmak yer almaktadır.
Yamaç Paraşütü Kuralları Nelerdir?
Havadayken pilotunuzun ve kendi can güvenliği için bazı kurallara uymanız gerekmektedir. Yamaç paraşütü sırasında konusunda deneyimli olan ve yamaç paraşütü eğitimi almış pilotun yönlendirmelerine uymak güvenlik açısından son derece önemlidir.
- Uçuş esnasında mutlaka çenelikli kask ve can yeleği takılmalıdır.
- İlk yardım çantası taşınmalıdır.
- Yamaç paraşütü yaparken hava koşullarının elverişli olduğu zamanlar tercih edilmeli, aşırı rüzgarlı ve yoğun yağışın olduğu dönemlerde uçuş yapmamaya özen gösterilmelidir.
- Yamaç paraşütüne Tandem Paragliding de denmektedir. Çünkü bu aktivite maksimum 2 kişiyle yapılmaktadır. Pilotunuz ve siz.
- Yamaç paraşütü yaparken yedek paraşüt ile kurtarma botu bulundurmak zaruridir.
- Yamaç paraşütü yapmadan önce rüzgar kontrol edilmeli ve eğer uygunsa uçuşa başlanmalıdır.
- Rahat kıyafetler giyilmelidir.
- Yükseklik korkusu, kalp rahatsızlığı, astım hastası, hamile ve 105 kilodan fazla olan kişilerin yamaç paraşütü yapması uygun değildir.
- Alkollü iken de yamaç paraşütü yapmak sakıncalıdır.
Yamaç paraşütü Ölüdeniz ile özdeşleşmiş, heyecanı doruk noktaya taşıyan ve tecrübeli pilotlarla kurallara uyarak yapıldığında son derece keyif veren bir aktivitedir.