İçinde yaşadığımız çağ, gelişen teknoloji ile birlikte bize birçok kolaylık getiriyor olsa da kolaylık rüzgarının etkisiyle bazı şeyleri hızlı elde edip tükettiğimiz de bir gerçek… Bu gerçekliğin ince sızısını hissederken eski zamanların sıcaklığını ve samimiyetini özlüyoruz. Komşuluk ve arkadaşlık ilişkilerinin sıcaklığını günümüze taşıyan eski evler, retro eşyalar bir nebze kalbimizi yumuşatıyor. Köyler ve köy evleri bu konuda en büyük yardımcımız hatta birçok genç çiftin şehirden tekrar köylere göçmesinin altında belki eskiye özlem de yatıyordur. Tarihi dokusunu koruyan köyler ile ilgili kısa bir tura çıkmaya ne dersiniz? Belki de yazıyı okuduktan sonra bavulunuzu hazırlama isteği bile uyanacaktır, hazırlıklı olun!
Ankara’nın Tarihe Açılan Kapısı Beypazarı
Büyük şehirlerde sanki hiç köy yokmuş sanki tüm mimari yapı topyekün güncellenmiş gibi gelir ama aslında ufak bir araştırmayla tarihi yerleri elbette bulabilirsiniz.
Beypazarı Ankara’nın Osmanlı zamanından kalma dokusunu koruyan bir mahallesi ve burada bir hafta sonu kaçamağı ile geçmişe yolculuk yapabilirsiniz. Beypazarı nasıl bir yer özetleyecek olursak, burayı tarihi bir film seti gibi düşünebilirsiniz.
Kısa Ankara tatili boyunca Beypazarı müzelerini gezebilir, Ankara yemeklerini tadabilir, Beypazarı Tarih ve Kültür Evi’ne uğrayabilir, Hamam Müzesi’nde gelin hamamı geleneğinin özelliklerini inceleyebilirsiniz. Beypazarı’na özgü Beypazarı kurusu ve güveci de tatmadan dönmeyin.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Birgi Köyü
İzmir Ödemiş’in sevimli köylerinden Birgi 700 yıldır korunan mimari yapıya sahip bir yerleşim yeri. Birgi’de Osmanlı konaklarını ve asırlık çınarları hayranlıkla izliyorsunuz.
Çakırağa ve Sandıkoğlu Konakları, Ulu Cami, Dervişağa Cami, Birgi Türbesi bu köyde görülmesi gereken önemli yerler arasında bulunuyor.
Türk usulü gezi denince lezzet duraklarına uğramadan da olmaz! Birgi’de Birgi Meydan Kahvesi, Birgi Sofrası, Nar Danesi, Mor Fesli keyifli yeme içme mekanları olarak misafirlerini ağırlıyor.
Uludağ’ın Eteklerinde Bursa Cumalıkızık Köyü
2014 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Cumalıkızık Türkiye’nin meşhur köyleri arasında yer alıyor. Popülaritenin etkisiyle turist ziyaretinin yüksek olduğu Cumalıkızık’ın genel atmosferinde biraz ticarileşme rüzgarları estiğini de belirtelim ama yine de elbette görülmeye değer bir yer.
Osmanlı döneminden kalma, cumbalı evlerin dövme demirden kapı tokmakları insanı geçmişe götürüyor, sanki o kapılardan içeri girince yüzyıllar öncesine yolculuk yapacakmışsınız hissi uyanıyor…
Keşfete Henüz Pek Düşmeyen Gizli Köy Kula
Türkiye’de herkesin çok bilmediği, popülerleşmemiş köyleri arıyorum diyorsanız, köy gezisi listenize Manisa’daki Kula’yı ekleyebilirsiniz.
Dar sokakları, ahşap avlulu evleri, peri bacalarıyla Kula muazzam bir tarihi köy olarak yolu buraya düşenleri kendine hayran bırakıyor.
Kula’da peribacalarını, karstik mağaraları ve doğal mirası detaylı incelemek için Kula – Salihli UNESCO Global Jeoparkı’nı gezebilirsiniz.
İstanbullular İçin Hafta Sonu Kaçamağı Yeri: Taraklı, Sakarya
İstanbul’a 2,5 saat mesafedeki Sakarya’da bulunan Taraklı mini bir Safranbolu gibi ziyaretçilere kucak açıyor.
Cittaslow yani zamanın yavaş aktığı, sakin yerleşim yeri olarak tanımlanan Taraklı günübirlik ya da ek gece kalmalı tatil organizasyonu için biçilmiş kaftan!
Hacı Rıfatlar Konağı’nda günü harika bir kahvaltı ile başlayabilir, Arnavut kaldırımlı sokaklar gezerken Taraklı Kültür Evi’ne uğrayıp geleneksel el sanatları ürünlerini inceleyebilirsiniz. Mimar Sinan’ın hayranlık uyandıran mimari dehasından yansımalar içeren Kurşunlu Camii’yi de gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. Akşam yemeğinde ise yöresel yemeklerden keşkek üstüne köpük helvasıyla günü tatlı bir şekilde kapatabilirsiniz.
Antalya’da Köy Tatili Adresi: Kaleiçi
Antalya denince akla 5 yıldızlı büyük otellerde, deniz kum güneş tatili geliyor olsa da Türkiye’nin bu güzide şehrinde köy tatili konseptini yaşamak da mümkün! Bunun için tek yapmanız gereken rotanızı Kaleiçi’ne çevirmek olacak.
Osmanlı evleriyle dolu dar sokaklarda gezerken hediyelik eşya dükkanlarına uğrayabilir, minik hatıralar satın alabilirsiniz…
Muratpaşa’da gezilecek yerler ile ilgili şöyle bir mini liste de verelim: Suna İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi, Hadrianus Kapısı, Ters Ev, Sandland, Antalya Arkeoloji Müzesi, Karain Mağarası, Aspendos Antik Kenti, Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı.
Türkiye’nin farklı bölgelerinden, tarihi dokusuyla öne çıkan köyleri tanıdıktan sonra içinizden çantanızı alıp nostaljik bir yolculuk yapmak geldiyse, Holimax yurtiçi oteller listesini inceleyebilir, size en uygun otel için hemen rezervasyonunuzu yaptırabilirsiniz. Şimdiden iyi tatiller!