2001 yılında kurulan Sabiha Gökçen Havalimanı, Nisan 2019 tarihine kadar hizmet vermeye devam etmiştir. Artık yeni seferler bu havalimanının yerine İstanbul Havalimanı üzerinden yapılıyor. Havalimanı ismini Dünyanın ilk kadın pilotu olan Sabiha Gökçen’den almıştır. Hizmet verdiği sırada ülkenin en çok trafiğe sahip olan havalimanı olarak bilinen Sabiha Gökçen, 2017 yılında 30 milyondan fazla yolcuyu taşımıştır.
Ocak 2001 tarihinde yapımı sona eren bu havalimanı yaklaşık olarak 550 milyon dolara mal olmuştur. Öte yandan 2009 tarihinde kullanıma açılan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı terminali ise 25 milyon yolcu kapasitesine sahip olan 200 bin metrekare alana yayılmış bir binadır. Tasarımında çevre dostu ürünlerin kullanıldığı bu binada ayrıca güneş ışığından en iyi şekilde yararlanabilmek için fayda sağlayan imkanlarda sağlanmış durumdadır. 112 adet check-in bankosuna sahip olan havalimanı ayrıca 24 tane self check-in alanına sahiptir.
34 uçağa biniş kapısı bulunurken, 3 adet CIP salonu, posta ofisi, araç kiralama ofisi, banka şubelerini bünyesinde bulundurmaktadır. Dünyanın en önemli markalarının bulunduğu 4.500 m2 genişliğine sahip olan bir alışveriş alanı bulunan havalimanında aynı zamanda, yiyecek ve içecek sektörünün en iyi markalarına ait olarak 5.000 m2’lik bir restoran alanı bulunmaktadır. Bunlara ek olarak 4.718 araç kapasitesine sahip olan otopark, 200 kişi kapasiteye sahip olan konferans merkezi, 4 katlı havalimanı oteli bulunmaktadır.
Havalimanı otelinin hizmete açılması Ocak 2010 tarihinde başlamıştır. Kara ve havadan ayrı girişe sahip olan bu hotelde 116 standart oda ve 12 suit oda bulunuyor. Bunun yanında toplantı salonu, sağlık kulübü, restoran ve bar gibi mekanlarla da ziyaretçilerine hizmet veriyor. Ayrıca otelin içeriğinde yer alan market, spor salonu, bahçe, internet alanı gibi çeşitli yerlerde yolcular istedikleri gibi zaman geçirme şansına sahip oluyor.
Sabiha Gökçen Havalimanına Nasıl Gidilir?
Sabiha Gökçen havalimanına ulaşım en hızlı şekilde E-11 otobüs hattı üzerinden olmaktadır. Kadıköy Rıhtım’dan kalkan otobüsler uzunçayır, yeni sahra gibi durakları geçtikten sonra bu havalimanına ulaşır. Dolayısıyla zaman kaybetmeden en hızlı şekilde havalimanına erişim sağlamak için bu hattı tercih edebilirsiniz. Ayrıca E-10 otobüs hattı üzerinden Maltepe, Kartal gibi adreslerden havalimanına ulaşılabilir. Bunun yanında E-9, E-3, 132H, SG2 gibi hatlar üzerinden de bu havalimanına ulaşım sağlanabilmektedir.
Sabiha Gökçen Havalimanının tüm birimleri erken uyarı sistemleri üzerinden donatılmıştır. Güvenliği sağlamak için 42 ayrı nöbetçi kulübesi havalimanının çevresinde yer alıyor. Öte yandan havalimanın iç ve dış alanlarında 137 farklı hareketli kamera bulunur. Bu kameralardan çekilen görüntüler ise 60 farklı monitör üzerinden izlenmektedir.
Yetkisiz kart kullanımı veya yangın gibi olağanüstü durumlar olduğunda ise bu kameralar görüntüyü anında kayıt altına alır. Havaalanında güvenlik konusunda aynı zamanda x-ray cihazları da bulunmaktadır. Uyuşturucu maddelerden, patlayıcı maddelere kadar her türlü detayı anlamakta usta olan bu cihazlar, check-in bankosuna bavul tesliminden hemen sonra devreye girer.
Özel aracı üzerinden havalimanına ulaşmak isteyenlere ise havalimanının Kadıköy’e 40 km, Taksim’e 50 km, Pendik’e ise 12 km mesafede bulunduğunu belirtmek gerekiyor. Öte yandan buraya ulaşımı taksi, deniz otobüsü ve trenle sağlamakta mümkündür. Sabiha Gökçen havalimanı nerede sorusuna bu şekilde cevap vermek mümkün olurken, havalimanına erişimin basit bir şekilde yapılacağını bildirmek gerekiyor.
Sabiha Gökçen’de Yer Alan Mağazalar
Sabiha Gökçen’de yeme içme, giyim, mücevherat gibi pek çok farklı sektörlerde hizmet veren zengin sayıda mağaza seçeneği bulunuyor. Yolcuların alışveriş ihtiyaçlarının kolaylaşmasına neden olan bu mağazalar oldukça fazla seçeneğe sahip olduğundan dolayı aranılanların bulunması kısa bir süre içinde gerçekleşmiş olacaktır.
Sabiha Gökçen’de bulunan mağazalar arasında D&R, Fenerium, Levent Lostra, Area Shop, Watsons, Superstore hediyelik eşya mağazası, Bazaar İstanbul, Altis hediyelik eşya, Turkish Delight, Toyzz shop, zümrüt mücevherat, Relay store, Micheal Kors, Vakko, Time Pieces, Gratis, Turkcell, Vodafone, Tobacco Market gibi çok sayıda marka yer alıyor.
Ayrıca yeme içme sektöründe de zengin sayıda dükkan ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılıyor. Ülkenin en ünlü yiyecek markalarının bu havalimanında bulunması söz konusu bir hale gelecektir. Bunlar arasında en çok ön plana çıkan restoranlar ise Popeyes, Burger King, Happy Moons, Simit Sarayı, Starbucks, Usta Dönerci, usta pideci, Güllüoğlu, Secco kafe, Caribou Coffee, Sbarro, Mado, Macca cafe, Subway, Bigchefs, Karafırın, KFC, Fortis bar, Puro Gusto, Efes Pub Gate gibi isimler yer alıyor. Restoranlar iç ve dış hatlarında yolcuların karşısına çıkıyor.
Sabiha Gökçen Havalimanı Otoparkı
Havalimanı 4.718 araç ve 72 otobüs kapasitesine sahip olan bir otoparka sahiptir. 4 katlı otoparkın üç katı kapalı olurken en üst katı açıktır. Engelli misafirlere özel olarak açık ve kapalı otopark katlarında özel park alanları belirlenmiştir. Otopark için ödeme gişeleri ise otoparkın zemin katında bulunuyor. Buna ek olarak çevreyolu çıkışında da otopark için ödeme noktası vardır. Ödeme gişelerine ücret nakit veya kredi kartı yöntemleri üzerinden yapılabilir.
Otoparkın içinde ise kredi kartı üzerinden ödeme alınabilen otomatik ödeme noktaları görülebilmektedir. Otopark terminal binasının önünde yer alırken, yolcular için yalnızca yürüme mesafesindedir. Otoparkta aynı zamanda 400 araca özel olarak vale hizmeti de verilmektedir. Engelliler ve gaziler için otopark ücretsiz olurken, bir saatlik otomobil için yapılması gereken ödeme 15 TL’dir. Bu durum üç saate yükseldiğinde fiyat 20 lira olurken, 3 ile 6 saat arası ise 30 lira ödeme yapılması gerekir.
Engelli Yolcular İçin Sabiha Gökçen
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı aynı zamanda engelli yolcuların her türlü konforunu düşünmüştür. Bu bakımdan iç ve dış hatlarda tekerlekli sandalye servisi, uçak içinde oturmaya eşlik edecek olan refakatçi personel, terminallerde kolay erişilmesi için uygun bir seviyeye getirilmiş olan ankesörlü telefon çeşitleri, engelli kullanımına uygun şekilde tasarlanan tuvaletler, tekerlekli sandalye kullananlar için nakit çekme makinesi, tekerlekli sandalye kullananlar için özel otopark alanları, terminalden uçağa yolcu taşımakla görevli olan servis araçları bu bağlamda engellilerin hizmetine sunulmuş durumdadır. Bu bakımdan yolculuk sırasında ortaya çıkacak her türlü zahmetin ortadan kaldırılması mümkün bir hal almıştır.
Havalimanına Adı Verilen Sabiha Gökçen Kimdir?
Sabiha Gökçen, Bursa ilinde 22 Mart 1913’te dünyaya gelmiştir. Anne ve babası ölen Gökçen’i 1925 yılında Mustafa Kemal Atatürk evlat edindi. Atatürk tarafından Gökçen soyadı verildi. Eğitimine Çankaya İlkokulu ve İstanbul Üsküdar Kız Kolejinde başlayan Sabiha Gökçen, daha sonrasında Türk Hava Kurumuna ait olan Türk Kuşu Sivil Havacılık okuluna başlamıştır. Rusya’ya giden Gökçen burada ise yüksek planörcülük eğitimi almıştır. 1936 yılında uçağı ile Balkan turuna çıkmış olan Gökçen, Türk Hava Kurumuna başöğretmen olarak atanmıştır.
1938 ile 1955 yılları arasında bu görevi sürdüren Gökçen, hayatı boyunca 22’den fazla ödül almıştır. 1996 yılında adını Dünya havacılık tarihine yazdırmayı başaran Gökçen’in bu alanda ilk ödül alan kadın olduğu biliniyor. Mart 2001 yılında hayata gözlerini yuman Gökçen özellikle tüm kadın pilotlar için büyük bir ilham kaynağı olarak adından söz ettiriyor.