Avrupa Birliği ile aynı bölgedeki Serbest Ticaret Birliği’ne bağlı ülkeleri ifade eden kavrama Schengen bölgesi denir. Schengen bölgesinde yer alan ülkelere eğitim, iş veya turistik amaçlı seyahat gibi nedenlerle gitmek istiyorsanız mutlaka Schengen vizesi almanız gerekir.
Ayrıca, Avrupa Birliği’ne bağlı olduğu halde Schengen vizesi ile girişi kabul etmeyen bazı ülkeler de vardır. Bu ülkelere seyahat etmek için ilgili ülkenin konsolosluğundan bizzat vize talep etmeniz gerekir. Schengen vizesine sahipseniz, bu vizeyi kabul eden bütün Avrupa Birliği ülkelerinde vize sürenizin bitimine kadar seyahat etme hakkı elde edersiniz.
Schengen pasaportu çıkartırken, giriş yapacağınız ilk ülkeden vize almalısınız. Çünkü Schengen’e bağlı ülkeler arasında özgürce seyahat edebilme hakkınız bulunsa da gittiğiniz ülkenin sınır kapısında giriş izni vermeme yetkisi vardır. Örnek vermek gerekirse, İspanya’dan İtalya’ya ve Fransa’ya uzanan bir tur yapmak isterseniz e ilk giriş yapacağınız ülke İtalya ise vizenizi ilk olarak ilgili ülkenin konsolosluğundan almanız gerekir.
Schengen Vizesi Nedir?
Schengen, Avrupa Birliğe bağlı ülkeler arasında rahat dolaşım ve seyahat izni veren bir vize türüdür. Şartlar uygunsa bu vize ile birden fazla ülkeye seyahat edebilirsiniz.
Schengen Vizesini Kimler Alabilir?
Schengen vizesi için, mutlaka çalışıyor olmanız ve düzenli bir gelirinizin bulunması şart değildir. Böyle bir durumda masraflarınızın başkası tarafından ya da bir sponsor aracılığı ile karşılanması halinde vize alabilirsiniz.
Schengen vizesi almak için sizden istenen belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırlamanız ve seyahat amacınızı net olarak belirtmeniz gerekir. Ayrıca, bu vizeye başvurabilmeniz için Türkiye’ye bağlayıcı sebeplerinizin bulunması gerekir.
Türkiye‘deki herhangi bir işte uzun süredir düzenli bir şekilde çalışıyorsanız veya öğrenciyseniz bu durumlar vize başvurunuz esnasında Türkiye’ye bağlayan sebep olarak kabul edilir ve vize başvurunuzun olumlu sonuçlanma ihtimalini artırır. Konsolosluklara Schengen başvurusu yaptığınızda daha çok seyahatinizin bitiminde ülkenize dönüp dönmeyeceğiniz hususu üzerinde durulur. Dolayısıyla
Schengen vizesi başvurusu kendi işinde çalışan, özel sektörde veya kamuda görevli herkes tarafından yapılabilir. Ancak, başvuru esnasında istenen evraklardan bazıları farklı olabilir.
Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Schengen vizesi alabilmek için öncelikle online ortamdan başvuru yapabilirsiniz. Başvuru formlarını elektronik ortamda doldurduktan sonra imzalayıp e-randevu yöntemiyle başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Vizeniz olumlu sonuçlanırsa size bilgilendirme yapılır.
Schengen Vizesi Yenileme
Schengen vizesi uzatma başvurusunda bulunduğunuzda, vizenizin ya da izin verilen kalış sürenizin bitiminden önce bu vizeye üye ülkelerin sınırlarından ayrılmanızın mümkün olmadığını göstermeniz gerekir. Ancak, genel bir kural olarak Schengen vizesi yenileme için sadece son 180 gün içinde Schengen bölgesinde 90 günden daha az kalmış olmanız ve mevcut vizenizin süresinin dolmamış olması gerekir.
Schengen Vize Ücreti Ne Kadar?
Schengen vizesi ücret tarifesi her yıl güncellenir. Ayrıca, bu ücret almak istediğiniz vizenin türüne ve yaş grubunuza göre değişiklik gösterir.
AB vatandaşlarının eşi ve çocukları Schengen vizesi ücretinden muaf tutulur. Eğitim amaçlı vizelerde ücret muafiyeti elde etmek için eğitimin 90 günden az olması ve haftada en az 20 saat olması gerekir. Turistik amaçlı seyahatler için 2021 yılı Schengen vizesi ücreti 12 yaşından büyük bireyler için 80 Euro olarak tahsil edilir. Eğer seyahatinizde birlikte olacağınız 6 yaş ve altı çocuklarınız varsa, vize ücreti ödemenize gerek yoktur.
Schengen vizesi almak için özel sektörde veya kamu sektöründe düzenli bir işinizin veya gelirinizin bulunmasına gerek yoktur. Fakat, Türkiye’ye bağlayıcı sebeplerinizin olması vize başvurunuzun kısa sürede ve olumlu sonuçlanmasını etkiler. Ayrıca, sizden istenen evrakları zamanında ve eksiksiz olarak teslim etmeniz çok önemlidir.