Check-in; biletini almış bir yolcunun seyahat gerçekleştireceği uçuş için havayolları kuralları içerisinde kontrol edilmesi, oturacağı yerin tespit edilmesi, biniş kartının hazırlanması ve bagaj etiketinin uygun hale getirilmesi işlemlerini kapsamaktadır. Check-in için belirli bir süre bulunmaktadır. Check-in işlemleri, söz konusu süre içerisinde gerçekleşmediği takdirde yolcunun uçağa binmesi mümkün olmaz. Check-in; bir yolcunun uçağa binmesi için gerekli olan bir eylemdir.
Check-in işlemlerinin hem havayolu şirketinin standında hem de online olarak yapılması söz konusudur. Havaalanında her havayolu şirketinin özel standı bulunmaktadır. Yolcular, bu standa giderek check-in işlemlerini yaptırabilirler. Buna ek olarak, online check-in yapma fırsatı bulunmaktadır. Online check-in; uçak biletleri kesilmiş yolcuların havaalanına gelmeden havayolu şirketinin web sitesi veya mobil uygulaması üzerinden check-in işlemlerini yaptırmasına verilen isimdir.
Havaalanında Nasıl Check-In Nasıl Yapılır?
Havaalanında check-in yapmak; geçmişten beri bilinen bir eylemdir. Havaalanında check-in yapmak isteyenlerin kimlikleri veya pasaportlarının yanlarında olması gerekir. Bu noktada, yolcuların havayolu şirketlerinin bankolarını bulup sıraya girmesi şarttır. Yolcular, sıra kendilerine geldiğinde fotoğraflı kimlikleri veya pasaportlarını görevliye vererek gidecekleri lokasyonu ve uçuş saatlerini söylemek zorundadırlar.
Bu noktada, biniş kartlarının basılması gerekmektedir. Ancak, bu işlemin öncesinde yolcunun bagajı tartılmaktadır. Yolcunun bagajının uygun ağırlıkta olup olmadığı kontrol edilmektedir. Buna ek olarak, yolcu, el bagajıyla alakalı bilgi vermektedir. Ardından, yolcu, gerekli etiketi almaktadır. Biniş kartına bastırılmış bagaj etiketiyle beraber check-in işlemleri tamamlanmaktadır.
Online Check-In İşlemleri Nasıl Yapılır?
Online check-in işlemleri sayesinde yolcuların havaalanlarında uzun kuyruklarda beklemesinin önüne geçilmektedir. Yolcular, bilgisayar başında veya akıllı telefonları sayesinde check-in işlemlerini yapma şansına erişirler. Yolcuların online check-in işlemleri sayesinde istedikleri koltuğu seçmesi mümkün olmaktadır. Online check-in işlemleri; tüm havayolu firmaları tarafından verilmektedir. Ayrıca, bu işlemin ücretsiz olması söz konusudur.
Yolcuların online check-in işleminden önce muhakkak biletlerini almış olması gerekir. Uçuşa 24 veya 72 saat kala başlayan online check-in işlemleri; uçuşa 45 veya 60 dakika kalana kadar devam etmektedir. Online check-in işlemlerinin havayolu şirketinin web sitesinden veya mobil uygulamasından yapılması söz konusudur. Bunun için ilgili sayfadaki online check-in kısmına tıklanmalıdır. Açılan kutuya PNR kodu ve ad soyad bilgisi girilmelidir. Havayolu şirketinin koltuk numarası seçimine izin verdiği durumlarda koltuk numarası seçilmekle beraber online check-in işlemleri tamamlanmaktadır.
Online check-in işleminin tamamlanmasının ardından e-mail veya sms ile telefona gelen barkodun güvenlik geçişlerinde uçuş biniş kartının yerine kullanılması söz konusu olmaktadır. Online check-in işlemleri sayesinde yolcuların sıra beklemeden bagajlarını teslim etmesi ve rahat rahat uçağa binmesi mümkündür.
THY Check-In Nasıl Yapılır?
THY check-in yaptırmak isteyenlerin THY’nin internet sitesini veya mobil uygulamasını kullanarak online check-in işlemlerini yaptırması mümkün olmaktadır. Bunun yanı sıra, havaalanına gidilerek THY check-in işlemlerinin yapılması da imkan dahilindedir. THY check-in işlemlerinde iç hatlar için uçuşa bir, dış hatlar için ise uçuşa iki saat kala havalimanında bulunma zorunluluğu vardır. THY check-in işlemlerinin kontuarda veya kioskta yapılması mümkündür.
Kontuarda THY check-in işlemini yaptırmak isteyenlerin kimlik ve bilet kontrolünün ardından bagajlarının teslim alınması ve biniş kartlarının verilmesi söz konusu olmaktadır. Yolcuların bu işlemden sonra havaalanında bulunan bilgi ekranlarını takip ederek uçuş kapısını kontrol etmesi ve biniş kartıyla beraber uçağa geçmesi söz konusu olmaktadır. Bunun yanı sıra, THY check-in işleminin kiosklar sayesinde gerçekleştirilmesi mümkündür. Kioskların dokunmatik ekranlarından dolayı basit bir menüye sahip olduğunu vurgulamak gerekir.
Kiosklar sayesinde yapılan THY check-in işlemlerinde banka kartının okutucuya yerleştirilmesi ve rezervasyon numarasının veya e-bilet numarasının girilmesi mümkün olmaktadır. THY check-in işlemleri; koltuk seçiminin ardından biniş kartının üretilmesiyle sonlanmaktadır.
THY check-in işlemlerinin online olarak yapılması söz konusudur. THY check-in işlemlerinin online olarak yapılabilmesi için THY’nin internet sitesinin veya mobil uygulamasının kullanılması mümkündür. Bu sayede, mobil biniş kartının yolcunun telefonuna gönderilmesi söz konusu olacaktır.
Buna ek olarak, mobil biniş kartının çıktısının alınması mümkündür. Ancak, online check-in işlemlerinin havaalanlarına göre farklılık gösterdiği bilinmektedir. Online check-in işlemlerinin uçağın kalkış saatinden 24 saat önce başlaması ve uçağın kalkışına 90 dakika kalana kadar devam etmesi mümkündür.
Buna ek olarak, THY check-in işlemini online olarak yapanların iç hat seferleri için uçağın kalkışına bir saat, dış hat seferleri için ise uçağın kalkışına iki saat kala havaalanında hazır olması gerekmektedir.
Onur Air Check-In Nasıl Yapılır?
Onur Air check-in işlemlerinin hem online hem de havaalanından yapılması söz konusudur. Onur Air yolcularının rezervasyon işleminin nereden yapıldığına bakılmaksızın Onur Air’in resmi sitesi üzerinden online check-in işlemlerini yaptırması söz konusu olmaktadır. Onur Air check-in işlemleri; online olarak yapıldığı takdirde uçuştan 24 saat önce başlamaktadır.
Uçağın kalkışına iki saat kalana dek devam etmektedir. Buna ek olarak, online check-in işlemleri yapan yolcuların bagajlarının olmadığı takdirde iç hatlar için en geç 30 dakika önce, dış hatlar için ise en geç 45 dakika önce havaalanında hazır olması gerekmektedir.
Onur Air check-in işlemlerinin internet ve mobil uygulamadan yapılması oldukça kısa sürmektedir. Bunun için ana sayfada bulunan online check-in bölümündeki istenilen belgelerin iletilmesi ve biniş kartlarının üretilmesi söz konusu olmaktadır. Ayrıca, biniş kartının çıktısının alınması mümkündür.
Anadolu Jet Check-In Nasıl Yapılır?
Online ve self check-in işlemleri; Anadolu Jet check-in seçenekleri arasında bulunmaktadır. Biletini temin eden tüm yolcuların Anadolu Jet internet sitesi veya mobil uygulama üzerinden online check-in yaptırması söz konusu olmaktadır. Online check-in hizmeti; uçuşa 24 saat kala başlamaktadır.
Uçağın kalkış saatine 60 dakika kalana dek devam etmektedir. Anadolu Jet check-in işlemlerinin online olarak yapıldığı takdirde bir girişte en çok dokuz yolcuyu kapsaması mümkündür. Bunun yanı sıra, havaalanlarında da check-in işlemlerinin yapılması mümkün olmaktadır.
Self check-in; Anadolu Jet check-in seçenekleri arasında bulunmaktadır. İstanbul, Ankara, İzmir, Trabzon, Gaziantep gibi merkezlerde self check-in imkanı vardır. Self check-in sayesinde yolcuların hem kendileri hem de rezervasyon kaydı altında bulunan diğer yolcular için check-in yaptırması ve koltuk seçmesi mümkün olmaktadır.
Pegasus Check-In Nasıl Yapılır?
Pegasus check-in işlemlerinin kontuar ve online check-in olarak yapılması söz konusudur. Online check-in işlemlerinin hem yurt içi hem de yurt dışı uçuşlarda uçağın kalkış saatinden yedi gün önce başlaması mümkün olmaktadır. Online check-in; uçağın kalkmasına 60 dakika kala kapanmaktadır. Bagaj teslimi ise yurt içi uçuşlarda uçağın kalkmasına 45 dakika kalana dek yapılmakta iken yurt dışı uçuşlarda ise 60 dakika kalana dek yapılmaktadır.
Pegasus check-in işlemlerinin tamamlanmasının ardından yolcuların hem yurt içi hem de yurt dışı uçuşlarda uçağın kalkmasına on dakika kalana dek uçağın kapısında olması gerekmektedir. Pegasus check-in; Pegasus’un internet sitesi üzerinden rahatlıkla yapılabilmektedir. Ayrıca, kiosk ve kontuar üzerinden yapılması da mümkündür. Buna ek olarak, Pegasus check-in işlemleri; mobil uygulamanın indirilmesi sayesinde yapılabilir.