Ülkemizin tatil cennetlerinden biri olan Bodrum, muhteşem doğası, denizi, eğlence dünyası ve tarihi ile tatilcilerin keyifli vakitler geçirdiği rotalardan biridir. Zengin mutfak kültürü ile bütün yaz boyunca tatilcileri benzersiz lezzetler deneme imkânı sunuyor. Tabi dünya mutfağından yemekler yapılsa da Bodrum yöresel yemekleri kalbimizi fethetmiyor değil. Akdeniz ve Rum mutfağının harmanlandığı yemeklerden oluşur. Ayrıca bodrumda deniz ürünlerinin ayrı bir yeri vardır. Bu fark pişirme şekli ile de alakalıdır. Aynı zamanda da Ege Bölgesine özel yabani otlarla yapılan mezeler de Bodrum Lezzetleri arasında yer alır. Bu yazımızda sizlere harika bodrum yemeklerinden kısaca bahsedeceğiz.
Kabak Çiçeği Dolması
Muğla çevresinde en çok tüketilen ve ikram edilen dolmalardan birdir. Kabak yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapılması, kabak çiçeği dolmasının Bodrum mutfaklarında sıklıkla yer almasını sağlar. Daha çok hafif yiyecekleri tercih eden Bodrum halkı sabahın erken vakitlerinde açan kabak çiçeklerini güzelce toplar. Sonra maharetli eller aracılığı ile doldurulur. Bodrum ev yemekleri arasına giden özenle yapılması gereken kabak çiçeği dolmasını mutlaka yemelisiniz.
Ekşili Palamut
Bodrum mutfağında günlük taze tutulmuş deniz ürünlerinin yeri bir başkadır. Ekşili palamut da Bodrum Mutfağının farklı lezzetlerinden biridir. Klasik ızgara veya kızarmış balık yemeyi sevmeyenler, balığın içerisinde farklı bir tat arayanların çok beğeneceği bir balıktır. Ekşili palamut, özel bir sosla hazırlanıp içerisine farklı lezzetler de katarak balığı bambaşka bir tada getiriyorlar.
Çökertme Kebabı ( Bodrum Kebabı)
Benim favori yiyeceğim arasında yer alır bodrum kebabı. Açık ara tüm lezzetlerin üstünde yer alan ve Bodrum harici hiçbir yerde o kadar güzelini bulamadığınız bir lezzet. Bodrum’da neredeyse tüm kebapçılarda bulunan bir kebaptır. Küçükten büyüğe herkesin severek tükettiği çökertme kebabı özel günlerin vazgeçilmez yemeğidir. Çökertme kebabını denemeden dönmemenizi tavsiye ederiz.
Lokum Pilavı
Size Bodrum yöresel yemekleri listemizde farklı bir pilavdan bahsedeceğiz. Yemeğin ismi pilav fakat içinde pilav veya buğur yok. Ana malzemesi hamur olan pilav, Bodrumluların düğün yemeği olarak isimlendirilir. Özellikle köy düğünlerinde yapılır ve misafirlere ikram edilir.
Sarmaşık Kavurması ( Acı Ot)
Ege bölgesinde pek çok yerde doğal bitki örtüsünün bir parçası olarak yetişen sarmaşık otuna acı ot ismi verilir. Ülkemizin birçok yerinde yetişiyor olsa da hiçbir yerde yemek olarak kullanılmaz. Ancak bodrum mutfaklarında sıklıkla kullanılır. Sağlığa olan faydaları ile dikkat çeken bu bitki kolesterolü ve tansiyonu dengeler, hazmı kolaylaştırır ve iştah açar. Bununla birlikte oldukça lezzetli olan ot, Bodrum mutfağında genel olarak kavurma şeklinde tüketilir.