Akdeniz’in favori tatil cennetlerinden biri olarak bilinen Kıbrıs, sımsıcak güneşi, göz alıcı deniz maviliği ile gönüllerimizde bir numara olan bir ada. Tarih boyunca pek çok medeniyetin etkisi altında kalan Kıbrıs, yemeklerin de de bunu yansıtmayı başarmıştır. Bu adaya uygun Kıbrıs kiralık otel fiyatları fırsatlarıyla da dünyadan ve ülkemizden ününü duymuş pek çok turist tarafından ziyaret ediliyor.

Kıbrıs bölgesine özgü öyle güzel lezzetler vardır ki, yalnızca yemekleri için bile Kıbrıs, ziyaret edilmeyi hak ediyor. Yani kısacası Kıbrıs’ın altın değerindeki tarihi ve muhteşem doğal güzelliklerinin yanında Kıbrıs’ın harika yemekleri de ekleniyor. Bu da Kıbrıs’ı dört dörtlük bir yer haline getiriyor. Bizde, tatiliniz boyunca mutlaka denemeniz gereken hatta tatil planınız yoksa da sizi ikinci kez düşündürecek Kıbrıs’ın meşhur yemeklerinden bahsedeceğiz. 

Piruhi

Piruhi

Bu lezzet aslında Osmanlı mutfağına özgü bir yemektir. Kıbrıs’ta en çok tüketilen lezzetlerden biri olmakla beraber ülkemizde de özel olarak Karadeniz’de fazlasıyla benzerine rastlanılan bir yemek. Bir nevi mantı olan piruhinin yapımında yoğun olarak tereyağı, tulum peyniri e ceviz kullanılıyor. Klasik mantıyı sevenler ve tercih edenler için farklı bir lezzet olsa da, yeni tatlar keşfetmeye açık biriyseniz piruhiyi denemelisiniz.

Hellim böreği

Hellim Böreği

Eğer Kıbrıs’ta isenız hellim peynirinin hemen hemen pek çok yemekte sıklıkla karşınıza çıkmasına hazırlıklı olmalısınız. Tek başına harika bir tadı olan bu peynir yemeklerle harmanlanınca da muhteşem bir lezzet ortaya çıkmaktadır. Hellim böreği de bunlardan biridir. Gözlemeye çok benzeyen ince bir şekilde açılmış hamurun içine hellim peyniri koyularak yapılan bu böreğinin diğer özelliği de sıcakken üzerine bal dökülerek yenmesidir. 

Kıbrıs köftesi

Kıbrıs Köftesi

Köfte ve patatesin muhteşem bir ikili olduğu konusunda hepimiz aynı fikirdeyiz umarım. Bu nedenle Kıbrıs köftesine karşı koymanız imkânsız diyebiliriz. Bol patates ve kıymadan oluşan bu lezzet sayesinde, ikilinin asla ayrılmaması gerektiğinin kanıtıdır adeta. Anlatırken bile canımızın çektiği bu enfes lezzeti yerinde denemenizi şiddetle tavsiye ederiz. 

Molehiya

Molehiya

Kendisiyle aynı ismi taşıyan bir bitkiden yapılan etli bir yemektir. Molehiya, Kıbrıs denilince akla gelen meşhur lezzetlerden biridir. Hem ot hem de etten vazgeçemeyenler için ideal olan bu yemek bazen pilav ve turşuyla bazen de tek başına servis edilebilmektedir. Bu bitki Kıbrıs’ta özel olarak yetiştirilmek ile beraber, pek çok vitamin ve mineral bulundurması sebebiyle de çok faydalıdır. 

Kolakas

Kolakas

İçerisinde fazlasıyla besin değeri bulunduran yemeklerden biridir. Kolakas yemeği de Kıbrıs ile bütünleşmiş enfes lezzetlerden biridir. Yemek adını bu bölgede bolca satılan ve tüketilen kolakas bitkisinden alıyor. Bu bitki tıpkı patates gibi yumrulu bitkilerden biri olma özelliğine sahiptir. Kolakas yapımında salça, karabiber, kuzu eti, kolakas, limon suyu ve bazen de kereviz sapı kullanılabiliyor. Kıbrıs seyahatinin sizin için yeni bir tat olacak bu yemeği denemek için muhteşem bir zaman olduğunu sizlere söyleyebiliriz. 

Mücendra pilavı

Mücendra Pilavı 

Kıbrıs’ın hayır diyemeyeceğiniz yemeği olan Mücendra pilavının içerisinde pirinç, soğan ve yeşil mercimekten oluşmaktadır. Pirincin ve yeşil mercimeğin birbirine ne kadar yakıştığına şaşıracağınız bu yemek aynı zamanda oldukça besleyici bir değere sahiptir. Yapımı oldukça kolay olan bu pilavı dilerseniz evde kendiniz de yapabilirsiniz. Mücendra pilavı Kıbrıs’ta bulgur pilavı ve pirinç pilavının yanı sıra en çok tüketilen yemeklerden biri olarak ön plana çıkıyor. 

Gullurikya

Gullurikya

Gullurikya bir yemek çeşidi değil, Kıbrıs yöresinin bir hayli meşhur tatlarından biridir. Su, un ve keçiboynuzu ya da harnup olarak bildiğimiz pekmez ile yapılmaktadır. Tadı ise alışkın olduğunuz tatlı lezzetlerinden oldukça farklıdır. Farklı dediğimize bakmayın farklı olsa da fazlasıyla lezzetlidir. Ayrıca tatlı, ada mutfağının da en eski tatlarından biri olarak biliniyor. Faydası saymakla bitmeyen bu tatlı, keçiboynuzu pekmezini bolca barındırması sebebiyle de Gullurikya şifa amaçlıda olsa denemeniz gerekir. 

Şeftali kebabı

Şeftali Kebabı 

Gelelim diğer bir meşhur lezzet olan şeftali kebabına. Görünüşü köfteye benzeyen bu kebap çoğunlukla kuzu gömleğinin içerisine maydanoz, dana, soğan ve koyun karışımı kıymanın sarılması ile yapılır. Et severlerin mutlaka denemesi gereke lezzetlerden biri olan kebabın ismi ise bir rivayete göre Şef Ali tarafından bulunmuş olması sebebiyle başta Şef Ali ismi konulmuş, daha sonrasında everilerek şeftali kebabı halini almıştır. Kıbrıs’a yolunuz düşerse bu kebabı yemeden dönmemenizi tavsiye ederiz. Yemeden dönerseniz çok pişman olabilirsiniz, bizden söylemesi.

Yorum Yazın