Oldukça zengin bir mutfağa sahip olan Hatay, pek çok leziz tarifi bünyesinde bulunduruyor. Ününü ülke çapına taşımış olan pek çok lezzete sahip olan Hatay’da denenmesi gereken apayrı lezzetler bulunur. Hatay’a gidenlerin mutlaka denemesi gereken bu lezzetler ise şu şekilde sıralanıyor:

Hatay Döneri

Kendine has kızartılmış ekmeği ve domates sosu ile harmanlanan bu döner, Hatay’ın en ünlü lezzetlerinden biridir. Hatay’a gidenlere mutlaka tavsiye edilen Hatay Döneri, diğer yerlerde denediğiniz döner çeşitlerine hiç benzemeyen bir yapıya sahip. Bol soslu iç yapısı ve ekmeği ile bağımlılık yapan bir döner çeşididir. Bütçe dostu olduğundan dolayı yerliler tarafından da sıklıkla tercih edilen bir çeşittir.

Kaytaz Böreği

Görüntü olarak fındık lahmacuna benzetilen bu börek, klasik böreklerden ayrılan bir tada sahiptir. Ünlü Hatay yemekleri arasında bulunan bu börek, özellikle öğle ve akşam saatlerinde sıklıkla tercih ediliyor. Restoranlarda da sıklıkla görebileceğiniz bu börek ayrıca ikramlık olarakta karşınıza çıkabilir. Hafif bir yapıya sahip olan bu börekle günün her diliminde doyabilirsiniz.

Katıklı Biberli Ekmek

Lahmacuna benzer bir yapıya sahip olan katıklı ekmek, lahmacunun aksine etsiz olarak yapılıyor. Yapımı sırasında yalnızca salça, baharat ve biber tercih ediliyor. Özellikle çay saatlerinde ve kahvaltı saatlerinde ikramlık olarak sunulur. Sade olarak yense de, beyaz peynirinde katık ekmeğe yakıştığı belirtilen şeyler arasında bulunur.

Hatay’da sıklıkla rastlayacağınız katıklı ekmeği yemeden Hatay’dan dönmeniz ise büyük bir kayıp olabilir. Bu nedenle Hatay’ın yöresel lezzetleri arasında bulunan bu lezzeti mutlaka tatmaya bakmalısınız.

Belen Tava

Zengin Hatay mutfağının bir örneği olan Belen Tava, Hatay’ın en eski köklere sahip olan yemeklerinden biri olarak biliniyor. Et kavurma, sos ve baharatla yapılan bu yemek bölgenin en has yemeklerinden biridir. Belen ilçesine ait olan bu yemeği tatmadan Hatay’dan dönmemeniz öneriliyor.

Haytalı Tatlısı

Hatay’ın ünlü tatlıları arasında bulunan Haytalı, cici biciye benzer bir tatlıdır. Kendine has bir tada sahip olan bu tatlının yapılışında gül suyu, dondurma ve nişasta kullanılıyor. Sevimli bir görüntüye sahip olan bu tatlı hafif olduğundan dolayı sıklıkla tercih ediliyor. Mideyi yormayan bir yapıya sahip olan tatlının yanında ayrıca Affan kahvesinin içilmesi de tavsiye ediliyor.

Fellah Köftesi

Hatay mutfağı içinde en ünlü lezzetlerden biri olan Fellah köftesi, yemeğin yanında ikramlık olarak sunuluyor. Bulgur, ıspanak, zeytinyağı, salça karışımı ile elde edilen bu yemek yoğun bir baharat aromasına sahiptir. Hem tadı hem de görüntüsü iştah açıcı olan bu köfteyi yemeden Hatay’dan dönüş yapmak ise büyük bir eksiklik olabilir.

Sürk Salatası

Yerel halkın sıklıkla tercih ettiği bu salata, çökelek, baharat ve salçanın bileşiminden yapılıyor. Uzun süre boyunca güneşte kurutularak yapılan bu salata türü, yemeğin yanında vazgeçilmezler arasında gösteriliyor. Öte yandan dileyenler maydanoz, soğan ve zeytinyağı ekleyerek salatayı bu şekilde tüketmeyi tercih edebilirler. Restoranlarda sıklıkla görülen sürk salatasını tatmadan Hatay’dan dönüş yapılması ise yanlış bir karar olabilir.

Tepsi Kebabı

Etin her halinin sıklıkla tercih edildiği Hatay mutfağında Tepsi Kebabı da oldukça ünlü bir yere sahiptir. Odun fırınında pişirilen tepsi kebabı, isteğe göre soğanla birlikte servis ediliyor. Hatay’a gidenlerin mutlaka denemesi gereken tepsi kebabının içeriğinde ayrıca domates, soğan ve biber yer alıyor.

Sac Oruğu

İçli köfteye benzer bir yemek olan Sac orugu, bölgenin en popüler yemekleri arasında bulunuyor. İçli köftenin sacda açılmış hali olan bu yemek, özellikle içli köftenin tahtını sallayacak bir yapıya sahiptir. Bu bölgeden çıkmış olan bu yemek ayrıca Antakya yöresinde de bir hayli popüler bir yemek çeşididir. En güzel halini deneyimlemek isteyenlerin ise Hatay gezisi sırasında mutlaka tatması gereken lezzetlerden biri olarak gösteriliyor.

Bakla Mezesi

Hatay mezeleri arasında en ünlülerden biri olan Bakla mezesi, ününü pek çok ile yaymış durumdadır. Ancak çıkış noktası Hatay olurken, mezenin en iyi hali buradan yenilenebilir. Ana yemeklerin yanında sıklıkla tercih edilen Bakla ezmesini, Hatay’da yapan pek çok ünlü usta bulunuyor. Bu adreslerden birini ziyaret ederek bakla ezmesi ve diğer ünlü yöresel lezzetleri denemeyi düşünebilirsiniz.

Kömbe

Hatay’ın kendine has lezzetleri arasında bulunan kömbe, hafif ve doğal yapısıyla sevilen tarifler arasında bulunuyor. Yapımı sırasında damla sakızı, tarçın, köbe, yenibahar, tarçın kullanılan bu tatlı, alışkanlık yapan bir yapıya sahiptir. Bazı Hataylıların bu tatlıyı daha çok dini bayramlarda yapsa da, genel olarak en çok servis edilen tatlılardan biridir.

Zira Hatay sokaklarında da gerek fırınlarda, gerekse seyyar satıcılarda sıklıkla kömbe tatlısını fark edebilirsiniz. Bu tatlının diğer bir özelliği ise hamuru nedeniyle uzun süre boyunca bayatlamaz olmasıdır. Öte yandan düşük bir kalorisi bulunduğundan dolayı diyeti önemseyenler içinde idealdir.

Çıtır Kabak Tatlısı

Sönmüş kireç suyunda bekletildikten sonra yapılan bu tatlı, Hatay’ın her türlü restoranında kolayca bulunan tatlılar arasında ön plana çıkıyor. İkram olarak sunulan bu tatlı sahip olduğu hafif yapısı nedeniyle sıklıkla tercih ediliyor. Tatlı tahinli ve cevizli şekilde sunulur. Bol malzemelerden oluşan bir sunum şekli vardır.

Muhammara

Hatay ve Antep’in ortak yemekleri arasında sayılan bu ezme, Hatay sofralarında sıklıkla görülen bir çeşittir. Her yemeğin yanına oldukça yakışan mezenin özelliği ise bayat ekmekten yapılmasıdır. Ekmek içi ve yoğun baharat aromaları ile oluşturulan bu mezeye ayrıca bol miktarda cevize ekleniyor.

İçeriğinde sarımsak, salçada bulunan bu meze restoranlarda da sıklıkla bulunur. Hatay’a yolu düşenlerin mutlaka denemesi gereken bu meze, hafif yapısı ve iştah açıcı yönüyle oldukça başarılı tatlar arasında sayılıyor. Buraya kadar gelenlerin bu tadı yemeden dönüş yapması ise onlar için büyük bir kayıp olabilir.

Şişperek Çorbası

Bölgenin en ünlü çorbalarından biri olan bu çorba, zengin içeriği ile dikkat çekiyor. İçeriğinde bulunanlar nedeniyle sağlıklı bir seçim yapmak isteyenler için uygun olan bu çorbada neredeyse her türlü sebze bulunuyor. İsteğe bağlı olarak ayrıca soğan, kıyma ve baharatlar eklenerek sunumu gerçekleştirilebilir.

Kış aylarının vazgeçilmezleri arasında kendisine yer bulan bu çorba, doyurucu olduğundan dolayı bölgede sıklıkla tercih ediliyor. Aynı zamanda Hatay restoranlarının menüsünde bu çorbayı görmeniz zor olmayacaktır.

Ispanaklı Borani Yemeği

Bölgenin ünlü lezzetlerinden biri olan bu yemek, yardımcı yemeklerden biri olarak servis ediliyor. Hafif bir yapıya sahip olan yemek özellikle sağlıklı bir seçim yapmak isteyenlerin ilgi odağı olmuş durumda. Ispanağı sevmeyenlerin bile bayıldığı bu lezzetin yapımında pirinç, nohut, ıspanak kökleri, baharatlar kullanılıyor. Yoğurtla birlikte servis edilen borani, doyurucu yapısıyla sofraların kurtarıcılarından biri olarak ön plana çıkıyor.

Zahter Salatası

Hatay’ın ünlü lezzetlerinden biri olarak ön plana çıkan bu salata, sahip olduğu özel doku ve hafif kıvamıyla yemeklerin tamamlayıcısıdır. Yoğun bir ekşiliğe sahip olan salata yemeklerin yanında sıklıkla tercih ediliyor. Nar ekşisi ve bol limonun kullanıldığı salata her türlü yemeğin yanına yakışıyor. Restorantlarda da sıklıkla göreceğiniz bir lezzet olan zahter salatasını demeden Hatay gezisini sona erdirmeniz ise çok büyük bir kayıp olarak karşınıza çıkabilir.