İstanbul; herkesin bildiği gibi Türkiye’nin kalbi konumunda olan bir şehirdir. Her türlü aktivitede olduğu gibi sanat alanında da en kaliteli çalışmalar İstanbul’da bulunmaktadır. İstanbul’un sanat konusunda öne çıkan ilçeleri arasında Nişantaşı, Karaköy, Beyoğlu, Tophane yer almaktadır. Söz konusu noktalarda sanat galerilerinin varlığı; insanların sanat alanında bir şeyler öğrenerek kendilerini geliştirmesinin önünü açmaktadır. Sanat galerileri İstanbul denilince akla sayısız galeri ve müze gelmektedir. Ancak, söz konusu mekanların hepsini gezmek mümkün değildir. Bu bağlamda, çağdaş İstanbul sanat galerisi seçenekleri hakkında fikir sahibi olmak gerekir.

Garaj

Sanat galerileri İstanbul denilince akla ilk gelen yerlerden birisi Garaj olmaktadır. Garaj; Beyoğlu’nun arka sokaklarında bulunmaktadır. Kar amacı gütmeyen bir mekan olması takdir edilmektedir. Garaj’ın öne çıkan özellikleri arasında diğerlerinden farklı ve sıradışı bir duruşa sahip olması gelmektedir. Garaj’ın konumundan ötürü yalnızca sanat galerisi olarak algılanması doğru değildir. Bu mekanda, yarışma ve konser gibi etkinliklere rastlamak mümkündür. Bunun yanı sıra, Garaj’ın oldukça aktif bir şekilde güncellenen internet adresi bulunmaktadır.

Arter

Arter; en bilindik İstanbul sanat galerisi mekanları arasında bulunmaktadır. Arter’in İstiklal Caddesi’nde bulunması; onun günde binlerce insan tarafından ziyaret edilmesini mümkün kılmaktadır. Arter’in restore edilmiş bir İstanbul konağında bulunması, dışarıdan ilgi çekici bir yer olarak algılanmasına sebep olmaktadır. Arter içerisinde antika eşyaların sergilendiğini söylemek gerekir.

Antika meraklısı insanların Arter’e gelmesi söz konusudur. Arter’i ziyaret edenlerin söz konusu atmosferden etkilenmemesi mümkün değildir. Arter; herhangi bir sanat galerisinden ziyade fotoğraf stüdyosu izlenimine sahiptir. Arter’in anlatmak istediğini kendine özgü bir dille anlattığından bahsetmek gerekir. Arter; halktan insanların dışında iş dünyasındaki birtakım insanlar tarafından da desteklenmektedir.

Buna ek olarak, bu mekan, uluslararası çapta tanınan bir kültürel faaliyetin Türkiye’deki yansıması olarak bilinmektedir.

İstanbul Modern

İstanbul sanat galerisi denilince akla ilk olarak İstanbul Modern gelmektedir. İstanbul Modern; çağdaş sanat galerileri arasında en iyisi olmasıyla dikkat çekmektedir. Bu mekanın manzara bakımından eşsiz bir güzelliğe sahip olduğunu itiraf etmek gerekir. İstanbul Modern; Türk kültür ve sanatının geçmişten günümüze kadar hangi aşamalardan geçerek bugünlere geldiğini somut örneklerle bizlere aktarmaktadır. İstanbul Modern içerisinde uluslararası çapta takip edilen film gösterilerinin yapıldığı bilinmektedir. Sanat galerileri İstanbul alternatifleri arasında öne çıkan İstanbul Modern; giriş ücretinin ucuz olmasıyla da beğeni toplamaktadır.

Santral İstanbul

İstanbul sanat galerisi denilince akla gelen ilk alternatiflerden birisi olan Santral İstanbul; bilhassa üniversite öğrencileri arasında oldukça meşhurdur. Bilgi Üniversitesi Kampüsü içerisinde bulunan Santral İstanbul; sergi ve konser başta olmak üzere her türlü sanatsal faaliyete ev sahipliği yapmasıyla öne çıkmaktadır.

Oldukça geniş bir alana yayılmış olan Santral İstanbul’un eşsiz manzarasıyla farkını ortaya koyduğundan bahsedilebilir. Santral İstanbul’a girişlerin sudan ucuz olması başka bir avantajdır. Santral İstanbul bileti almak isteyenlerin iskelede bulunan Kayıkhane’den bilet temini mümkün olacaktır. Santral İstanbul; hafta içi 10.00 ile 18.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Buna ek olarak, hafta sonları ise 10.00 ile 20.00 saatleri arasında faaliyet göstermektedir.

C.A.M

Sanat galerileri İstanbul arasında en köklü olanlardan birisi olarak bilinen C.A.M; 1922 yılında kurulmuştur. C.A.M’nin geçmişten günümüze kadar 250’den fazla sanatsal aktiviteye ev sahipliği yaptığını söylemek mümkündür. C.A.M galeri; Beşiktaş’ta bulunmasından dolayı oldukça merkezi bir konumda yer almaktadır. C.A.M galerinin köklü bir kurum olmasına rağmen bilhassa genç ve farklı tarzdaki sanatçıları desteklediğinden bahsetmek mümkündür. Şair Nedim Caddesi’nde bulunan bu galerinin mutlaka ziyaret edilmesi gerekir.

Pera Müzesi

Pera Müzesi; 2005 yılından bu yana faaliyet göstermektedir. Sanat galerileri İstanbul arasında kalitesiyle öne çıkmaktadır. Suna-İnan Kıraç Vakfı tarafından kurulmuş özel bir müzedir. İstanbul müzeleri arasında bilhassa yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilenlerin başında gelmektedir.

Müzede farklı bölümler bulunmaktadır. Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri, Oryantalist Resim ve Kütahya Çini ve Seramikleri gibi farklı bölümlerin varlığı, müzeyi ziyaret etmek isteyen herkesin beğenisine hitap etmektedir. Buna ek olarak, Pera Müzesi’nde Suna-İnan Kıraç Vakfı’na ait özel koleksiyonlar bulunmaktadır. Ayrıca, bu müzede Pera Film tarafından belirli dönemlerde farklı filmlerin gösterimleri yapılmaktadır.

Galeri Mana

Galeri Mana; İstanbul sanat galerisi denilince akla ilk gelen mekanlardan birisi olmaktadır. 19.yy’dan kalma bir yer değirmeninin restore edilmesiyle oluşmuştur. Restore edilmesi esnasında mekanın Osmanlı’dan kalma büyüsünün bozulmaması yönünde dikkatli davranılmıştır.

Galeri Mana’da ilk serginin 2011 yılında düzenlendiğini söylemek gerekir. Bu yıldaki ilk sergide Nasan Tur, Levis Baltz ve Sol Lewitt gibi sanatçıların eserleri sergilenmiştir. Galeri Mana’yı ziyaret etmek isteyenlerin salı ve cumartesi günleri 11.00 ile 18.00 saatleri arasında gitmeleri mümkündür.

Galeri Elipsis

Galeri Elipsis; Türkiye’nin ilk özel fotoğraf galerisi olarak bilinmektedir. Bu bağlamda, sanat galerileri İstanbul arasındaki önemi büyüktür. Bu galeride fotoğraf sanatının eşsiz örneklerine rastlamak mümkündür. Galeri Elipsis; fotoğraf sanatının daha çok kişiye ulaşmasına vesile olmaktadır. Buna ek olarak, mevcut koleksiyoner sayısını arttırarak fotoğraf sanatının gelişmesini istemektedir. Galeri Elipsis; Karaköy’de bulunmakla beraber Türk fotoğrafçılığının dünya çapında ün kazanmasında faydalı olmaktadır.

Galeri Nev

İstanbul sanat galerisi denilince akla ilk gelen yerlerden birisi Galeri Nev olmaktadır. Galeri Nev’in Ankara’dan İstanbul’a uzanan öyküsü bulunmaktadır. Galeri Nev; 1984 yılında Ankara’da kurulmuştur. Üç yıl sonra ise İstanbul’da faaliyete geçmiştir. Galeri Nev’in açılmasıyla beraber İstanbul’daki sanat alanındaki çok büyük bir boşluk doldurulmuştur.

Galeri Nev’in kurulduğu günden bu yana 300’den fazla sergiye ev sahipliği yaptığını ifade etmek gerekir. Modern Türk sanatının nadide eserlerine Galeri Nev çatısı altında rastlamak söz konusu olmaktadır. 1984 kitabı için 2014 yılında düzenlenen serginin Galeri Nev bünyesinde gerçekleştiğini söylemek gerekir.

Galerist

Sanat galerileri İstanbul arasında en yeni ama başarılı olanlarında birisi Galerist olarak bilinmektedir. Sekiz yıl önce kurulan Galerist’in günümüzde iki farklı şubesi bulunmaktadır. İstanbul sınırları içerisinde Tepebaşı ve Hasköy’de bulunan Galerist şubelerinin sanat severler açısından bir nimet olduğunu vurgulamak gerekir. Galerist’in kurulma amaçları arasında yetenekli sanatçılar keşfetmenin yanı sıra hali hazırdaki sanatçıların kendilerini geliştirmelerine olanak tanımak bulunmaktadır. Serkan Özkaya, Nil Yalter ve Gavin Tur gibi isimlerin Galerist bünyesinde yer aldığı bilinmektedir.

İstanbul’daki En İyi Müzeler

En popüler İstanbul müzeleri arasında Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Mozaik Müzesi, Sadberk Hanım Müzesi, Doğançay Müzesi, Resim Heykel Müzesi, İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi ve Marmara University Museum and Art Gallery yer almaktadır. Söz konusu İstanbul müzeleri, sanat ağırlıklıdır. Bunun dışındaki İstanbul müzeleri arasında Aya Sofya Müzesi, Topkapı Sarayı, Panorama 1453, İstanbul Arkeoloji Müzesi, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, Saray Koleksiyonları Müzesi, Yahya Kemal Museum bulunmaktadır.

Söz konusu İstanbul müzeleri daha çok tarih ağırlıklıdır. Özel müzeler olarak değerlendirilebilecek İstanbul müzeleri arasında ise Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul Oyuncak Müzesi, Masumiyet Müzesi, İstanbul Fotoğraf Müzesi ve daha birçok İstanbul müzeleri yer almaktadır.

Yorum Yazın