Türkiye’deki yemek kültürünün oldukça gelişmiş olduğunu söylemek mümkündür. Türkiye’nin her şehrine özgü yemekler bulunmaktadır. Söz konusu yemeklerin hem kendi kültürünü yansıttığı hem de farklı kültürlerden etkilenerek ortaya karışık bir lezzet sunduğunu söylemek söz konusudur. İzmir mutfağı; bu tanıma %100 uymaktadır. İzmir mutfağında farklı kültürlerin etkisi görülebilir.

Ege mutfağı denilince akla gelen tüm yemeklerin İzmir mutfağını kapsadığından bahsedilebilir. Ayrıca, İzmir yemeklerindeki ana öğenin zeytinyağı olduğunu vurgulamak gerekir. İzmir yemekleri denilince akla ilk olarak deniz ürünleri gelmektedir. Deniz ürünlerine ek olarak birbirinden farklı ve lezzetli ot seçenekleri bulunmaktadır.

İzmir’in ünlü yemekleri; bu popülerliklerini otlardan almaktadır. İzmir’de farklı otların az haşlanması sayesinde ortaya lezzetli bir yemek alternatifi çıkmaktadır. Ot haşlamalarının üzerine bir miktar zeytinyağı eklendiğinde gerçekten tadına doyulmayacak lezzetler ortaya çıkar.

İzmir’de Yenecek Yemekler

İzmir’de yenecek yemekler denilince herkesin aklına ilk olarak boyoz gelmektedir.

Boyoz

Boyoz; 1492 yılında Türkiye’ye gelen Seferadlar sayesinde İzmir mutfağına giriş yapmış bir yiyecektir. Boyoz; mayasız bir hamur işi olmasından dolayı çok sevilmektedir. Boyozun İzmir’e özgü olduğunu bir kere daha hatırlatmak gerekir. Çünkü, İzmir dışında hiçbir yerde boyoz satışına rastlamak mümkün değildir.

Boyozun bir diğer adı, İzmir böreği olarak bilinmektedir. Boyoz hamurunun içerisinde un, çiçek yağı ve tahin bulunmaktadır. Boyozun tuzlu bir lezzet olması ise ayrı bir güzelliktir. Boyoz; bilhassa sabah kahvaltılarında sıklıkla tüketilmektedir. Haşlanmış yumurta, peynir ve çayla beraber güzel bir öğün kombini olduğu söylenebilir.

Keşkek

Keşkek; İzmir’de yenecek yemekler arasında bulunmaktadır. İzmir’e dışarıdan gelenlerin keşkek yemeden ayrılmak istemediği bilinmektedir. Keşkek; bilhassa düğün ve bayramlarda yenen bir yemektir. Ancak, yerli ve yabancı turistler için keşkek yemenin mümkün olduğu dükkanlar yer almaktadır.

Revani

Revani; aslında Türkiye’nin her ilinde sıklıkla tüketilen bir tatlıdır. Ancak, revani, İzmir’de ayrı bir popülariteye sahiptir. İzmirlilerin en sevdiği tatlının revani olduğu aşikardır. Yoğurt ve irmikten yapılan revaninin hafif bir tatlı olmasından mütevellit sevildiği bilinmektedir. İzmir; bilhassa yaz aylarında yüksek sıcaklıklardan dolayı bir şey yiyip içmenin mümkün olmadığı bir şehir haline gelmektedir.

Bu yüzden, İzmir’de yenebilecek en uygun tatlının revani olduğunu söylemek doğru olacaktır. İzmirlilerin yoğun şerbetli tatlıları sevmediği bilinmektedir. Yukarıda da söylediğimiz gibi yüksek sıcaklıklarda ağır şerbetli tatlıların yenmesi insanların hasta olmasına neden olacaktır. İzmir’de yenecek yemekler arasında kesinlikle revani bulunmaktadır. Bu tatlının mutlaka yerinde yenmesi gerekmektedir.

Lokma

Lokma; İzmir’in ünlü yemekleri arasında bulunmaktadır. Mayalı hamurun kızgın yağda kızartılmasının ardından üzerine şekerli şurup dökülmesiyle beraber ortaya lokma tatlısı çıkmaktadır. İzmir’e seyahat eden kişilerin lokma tatlısı yiyebilecekleri birçok mekan bulunmaktadır. Lokma tatlısında önemli olan detay ise şerbetin soğumuş olmasıdır. Lokma tatlısının son birkaç yıldır Türkiye’nin birçok şehrinde popüler olduğunu söylemek mümkündür. Bu bağlamda, neredeyse her şehirde lokma tatlısı satan dükkanlar bulunmaktadır. Ancak, bu tatlı, İzmir’de yenmelidir.

Kumru

Kumru; İzmir’in ünlü yemekleri arasında yer almaktadır. Kumrunun tam bir Ege lezzeti olduğunu söylemek gerekir. Kumru yemek için bizzat İzmir’e gelen sayısız insan bulunmaktadır. Kumrunun tarihi, 19.yy’a kadar dayanmaktadır. Ege Bölgesi’ndeki Makedon göçmenler tarafından uygulanan bu lezzetin ilerleyen yıllarda İzmir ile bağdaşması mümkün olmuştur.

Kumru; bir ekmek çeşidi olarak bilinen hamur işi türüdür. Kumrunun tarihine baktığımızda ekmeğin 1960’lı yıllarda yalnızca Pazar günleri taş fırınlarda yapıldığını söylemek mümkündür. Kumrunun içerisine geçmiş yıllarda yalnızca İzmir tulumu ve domates konulmaktaydı. Günümüzde ise birçok malzemenin kumrunun içerisine konduğunu söylemek gerekir. Kumruya bu ismin verilme sebebi, şeklinin kumru kuşunu andırmasıdır. Kumru ekmeğinin en önemli özelliği ise bilhassa ekmeğinin bol susamlı olmasıdır.

Kumrudan bahsetmişken İzmir kumru nerede yenir sorusuna cevap vermek gerekir. Kumrucu Şevki; İzmir kumru nerede yenir diye düşünenler için en uygun alternatiflerden birisidir. Kumrucu Şevki; İzmir’in en meşhur kumrucuları arasında bulunmaktadır. Kumrucu Şevki’nin birçok şubesi vardır.

İzmir kumru nerede yenir diye merak eden sayısız kişinin Kumrucu Şevki’nin önünde sıra oluşturduğu bilinmektedir. Kumrucu Şevki’de kumrunun turşuyla beraber servis edilmesi söz konusudur. Bu restoranın bir diğer avantajı ise kumru fiyatlarının oldukça uygun olmasıdır.

Midyeli

İzmir’de yenecek yemekler başlığı altında bu yemeklerin yenebileceği uygun restoranlar hakkında bilgi verme gereği duyulmaktadır. Midyeli’de İzmir’in en güzel midyelerine lezzetli bir dokunuş yapılmaktadır. Midyelerin sanki dünya mutfağından çıkmış bir şekilde sunulmasına rastlanmaktadır. Midyeli’de Anadolu mutfağının sahip olduğu lezzetlerin midyelere aktarılması mümkün olmaktadır.

Buna ek olarak, Midyeli’de yalnızca klasik midye dolma servisi yoktur. Midye yemeklerinin de bu restoranın menüsünde olduğundan bahsetmek gerekir. İzmir yemekleri hakkında detaylı lezzet bilgisi almak isteyenlerin bu mekana muhakkak uğraması gerekmektedir.

Midyeli’nin menüsünde salma, güveçte midye, sahanda soslu midye, şaraba yatırılmış tencere gibi yemek seçenekleri bulunmaktadır. Midyeli’nin deniz havasını en iyi şekilde yansıtan bir manzaraya sahip olduğunu eklemek gerekir.

Söğüşçü Hüseyin Usta

İzmir’in ünlü yemekleri arasında kelle söğüş ilk sıralarda bulunmaktadır. İzmir’de yenecek yemekler arasından kelle söğüşü tercih edenlerin bu yemeği yemek adına tercih edecekleri restoran Söğüşçü Hüseyin Usta olmalıdır. Söğüşçü Hüseyin Usta’da kelle söğüş hazırlanırken birçok sakatatın dilimlenerek baharatlarla ve maydonozla harmanlanmasıyla yemekler hazırlanmaktadır.

Söğüşçü Hüseyin Usta’da kelle söğüş, dil, beyin ve lavaş arası soğuk kelle seçenekleri arasından tercih yapmak mümkün olmaktadır. İzmir’de yenecek yemekler arasında olan bu lezzetlerin lüks olmamasından dolayı herkese hitap ettiğini söylemek olasıdır. Söğüşçü Hüseyin Usta’da bu lezzetlerin oldukça uygun fiyatlara satılması ise başka bir avantajdır.

Sipahi Restaurant

Deniz ürünleri; İzmir’in ünlü yemekleri arasında bulunmaktadır. Deniz mahsullerinin tadına bakmadan İzmir’den ayrılmak yanlış bir seçim olacaktır. Balık yemekleri; İzmir’in ünlü yemekleri arasında bulunmaktadır. Sipahi balık restorana uğrayan kişiler lezzetli bir balık yemenin keyfini çıkarmaktadırlar. Bu restoranda iş ve arkadaş toplantılarının yapılması mümkündür.

Sipahi restoranın oldukça deneyimli ve müşteri memnuniyetini ön planda tutan bir ekibi bulunmaktadır. Bu restoranda menünün günlük taze ürünlerden oluştuğunu eklemek gerekir. Buna ek olarak, bu restoranda yemeğin ardından sebze ve meyve servisi de bulunmaktadır. Tatlı menüsünde ise incir tatlıları başta olmak üzere dondurmalı irmik, sakızlı muhallebi gibi seçenekler yer almaktadır.

Tuzu Biberi

İzmir’in ünlü yemekleri arasında boyozun bulunduğundan bahsetmiştik. Ancak, İzmir’de boyoz dışında da kahvaltı etmenin farklı ve hoş bir deneyim olacağını belirtmek gerekir. İzmir’de kahvaltı etmek isteyenler için en uygun mekanlardan birisi, Tuzu Biberi olarak bilinmektedir. Tuzu Biberi’nin birçok şubesi bulunmaktadır.

Kordonda denize nazır bir kahvaltı yapmak isteyenler için burada da Tuzu Biberi’nin şubesinin olduğunu belirtmek gerekir. Tuzu Biberi; Türkiye’nin en iyi 10 kahvaltıcısı arasında yer almaktadır. Yumurta ve omlet çeşitleri başta olmak üzere aperatifler, krep çeşitleri gibi kahvaltı seçenekleri bulunmaktadır.

Dostlar Fırını

Boyoz; İzmir’in ünlü yemekleri arasında bulunmaktadır. Boyoz yemek isteyenler için İzmir’deki en iyi mekan; Dostlar Fırını olarak bilinmektedir. Dostlar Fırını’nda boyozun birçok çeşidi bulunmaktadır. Ege otlu veya ıspanaklı boyoz; bu mekana gelenlerin favorileri arasında yer almaktadır.

Yorum Yazın