Seyahat etmek hem ruhsal hemde bedensel olarak kişiyi rahatlatır ve yenilenmesine yardımcı olur. İster deniz, ister dağ tatili hepsi farklı bir ortamın getirdiği farkındalıklar ile bizi mutlu kılar. Ancak öncelikle neye ihtiyacınız olduğunu anlamak, hedefleri araştırmak ve bir seyahat planı seçmek için haftalarca süren bir planlama yapmanız gerekebilir. Sessiz bir ortama mı yoksa geceleri dans ederek rahatlayacağınız bir ortama mı ihtiyacınız var. Tüm beklentilerinizi belirledikten sonra yapmanız gereken beklentilerinizi karşılayabilecek bir ortama sahip olmaktır, değil mi?

Kuşkusuz detaylı bir araştırma yapsanız dahi tatil yerine gittiğinizde farklı durumlar ile karşılaşabilirsiniz. Bazı seyahat beklentileri seyahat gerçekleri ile eşleşmiyor.

Aklımızda çok fazla destinasyonlar (varış noktası, gidilecek yer) oluşturuyoruz. Güzel kartpostal mükemmel fotoğraflar görüyoruz. Ve kendimizi eve döndüğümüzde duvarlarımızı süsleyecek doğal güzelliklerin çarpıcı görüntülerini katıyoruz.

Rehber kitaplara göz atıyoruz ve ziyaret edeceğimiz müzelerin, yemek yiyeceğimiz restoranların ve alanın tarihi iddialı rotalarını ortaya koyuyoruz. Tatil boyunca arkadaş olup arkadaş kalacağımız dost canlısı yerel halkla kendiliğinden bağlantı kurmayı hayal ediyoruz. Ve döndüğümüzde yakınlarımıza anlatacağımız anıları şimdiden hayal ediyoruz. Bu mükemmel maceranın tüm detaylarını aslında gitmeden kafamızda oluşturuyoruz.

Seyahat Hayalleri ve Gerçekler

Ancak, elbette asla bu şekilde işlemiyor. İşler yani gerçekler planlama ya da hayaller ile birebir örtüşmüyor. En çok ziyaret edilen, en çok sevilen yerler bile bizi hayal kırıklığına uğratabilir. Seyahatiniz gerçekleştiğinde hayallerinizin dışında bir gerçekliğe ulaşabilir.

Resimler, kartpostallar sizi yanıltmasın photoshop gerçeğini göz ardı etmeyin. Şehirler resimlerde gördüğünüzün dışında kirli olabilir. Otelleri böcek basabilir. Yerli misafirperver olmayabilir. Sizinle konuşmak yâda ilişki kurmak için ilgisiz olabilir.

Doğa ve hava şartları yani değişiklikler sizi hasta edebilir. Birçok yer beklentilerimizin altında kalabilir. Bazen beklentisi olmak en iyi tatilleri yaratabilir, her şeyi aklınızda düşündüğünüz gibi bulmadığınızda üzülmek istemiyorsanız çok beklenti içine girmeyin.

Tatil Yerlerinden Çok Mu Şey Bekliyoruz?

Seyahat beklentilerimizle gerçeklik arasındaki farkın temel nedeni, bazen çok fazla beklentiye sahip olmamızdan kaynaklıdır. Her şeyin belirli bir şekilde yol alacağını hayal ediyoruz ve olmadığında aldatılmış hissediyoruz. Kendimizi etkileyici olmayan veya belki de bir bütün olarak tam olarak hayallerimizi farklı bir deyiş ile düşüncelerimizi karşılayamayan deneyimlerden memnun hissetmiyoruz.

Bu kimsenin suçu değil, seyahat gerçekten kısa süren bir program ve gideceğiniz yerdeki insanlarda değişken ve mutlu bir tatil planı için planlı ancak beklentisiz olmanın önemli olduğunu düşünüyoruz.

Belki kendimize hatırlatmamız gereken evet tatilde yağmur yağabilir ve yağmur yağarsa kendime bir B planı oluşturmalıyım. Aksi takdirde üzüntülü bir ruh haline bürünebiliriz. Peki, cevap ne o zaman? Yüksek beklentileri yabancı ülke ve kültürlerin asıl gerçekleriyle nasıl dengede tutarız?

Elbette, karamsar bir bakış açısı ile seyahate çıkmamız gerektiğini söylemiyoruz. Hoş sürprizler bekleyerek seyahate çıkın, ancak her zaman B planı ile hareket etmenizi öneriyoruz. Herhangi birine ya da bir plana beklentisiz yaklaşmak ruh halinizin stabil kalmasına yardımcı olur. Ancak daha fazla öneri istiyorsanız;

Seyahatini Beklentisiz Akışına Bırak

Cevap bize sorarsanız bizce esneklik ve açık fikirli olmak. Belirsizliklere, ani fırtınalara veya kendiliğinden oluşabilecek bir maceraya izin vermek seyahat etmeyi tamamen farklı bir deneyime dönüştürebilir. Öyle değil mi?

Bir hedefi neşeyle öngörmek iyidir. Ancak, her beklentiyi oluşabilecek olumsuzluklar ile göze almalıyız. Seyahat söz konusu olduğunda hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığını anlamamız gerekiyor. Ve planlarımız engelleniyorsa ya da beklentilerimizin dışında gelişiyorsa; bu mecbur olduğunuz kötü bir seyahatin işareti değildir. Bu aslında az önce söylediğimiz gibi yeni bir maceraya kucak açmak ve farkındalığınızı artıracak yeni bir deneyimi yaşamaya karar vermektir.

Anı yaşamaya ne dersiniz. “Carpe Diem” özellikle tatiller için geçerli olmalı! Çünkü yeni deneyimlere açık olabileceğimiz şekilde özgür olduğumuz zamanlar bu zamanlardır. Beklentileri tamamen unuttuğumuzda – iyi ya da kötü – o zaman elimizde kalan gerçek otantik seyahat deneyimleridir.

Öyleyse, bu hedefi, gördüğümüz tüm fotoğraflarla ve bu konuda okuduğumuz hesaplarla karşılaştırmak yerine, sadece şu anda olduğu gibi deneyimlemeye ne dersiniz?

Seyahate bu şekilde bakmanın sizi asla hayal kırıklığına uğratmayacağına garanti ederiz. Ancak yinede uçak biletinizi ayarlamak gibi planlamaları atlamayın ki, stres sizden uzak dursun. İşte size birkaç detay;

Seyahate çıkmadan önce yapmanız gerekenlerin listesi

Uçak bileti, otel konaklama yerleri, kiralık araçlar seyahat hazırlıklarınızda en önemli üç faktör olabilir. Ancak birkaç şey daha varki önceden planlamanız hayati önem taşıyabilir. Özellikle coğrafyası farklı ülkelere seyahat edecekseniz.

    • Ev hayvanınız var mı? O zaman aklınızın evde kalmaması için güvenilir bir bakıcı ile iletişime geçin.
    • Seyahatiniz ne kadar sürecek? Eğer uzun süreli bir seyahat ise gazete ya da dergi aboneliğinizi dondurmayı düşünebilirsiniz. Bütçeniz için küçük miktarlar sonrasında ekonominize büyük katkı sağlayabilir.
    • Yurtdışı ya da yurtiçi tatillerinde bazı bölgelerde ATM bulamayacağınızı öngörün ve gerekli önlemleri alın.
    • Yolculuklarda tutulan istatistikler seyahatin ilk gününün kaybından bahseder. İlk önce kendinizi ve eşyalarınızı dinlenme yerine bırakarak bir planlama yapabilirsiniz. İşte birkaç öneri…
        <liİlk günden çıkışınız ile ilgili detayları planlayın.

<liDeğerli eşyalarınızı güven altına alın.

<liVardığınızda güvende olduğunuzu yakınlarınıza bildirin.

 

  • Hobileriniz neler ve ilk günden çevreyi araştırın. Hangi aktiviteye ne kadar zaman ayırmak istiyorsunuz?
  • Toplu taşıma haritalarını kontrol etmeniz yerinde olacaktır.
  • Eğlence sever misiniz? O halde eğlenebileceğiniz noktalara bir göz gezdirin. Mutlaka size de hitap eden yerler olacaktır.

Tatil Yerlerinde Sizi Felaketlerden Koruyacak 2 İpucu

Yedek iç çamaşırlarınız ve boyun yastığınız var. Ama yinede sizi planlanmış seyahatinizde sıkıntıya uğratabilecek pasaport kaybetmek gibi sorunlar ile ilgili bilgi ya da çözümleriniz var mı? . Seyahat esnasında karşınıza çıkabilecek sorunları yönetmek için bilgi sahibi olun.

Kayıp Pasaport

Acil bir pasaport seti oluşturun. Acil durumlar pasaportu alma prosedürleri; hangi ülkeyi ziyaret ettiğinize göre değişir ancak ne olursa olsun aşağıdaki öneriler işinize yarayacaktır.

Pasaport ilgili birkaç bölümün fotokopisini alın. Ve farklı bir noktada saklamanızı öneririz. Yanınızda pasaportta yer alan uygun bir fotoğraf bulunsun. Kimliğinizin yanınızda olması elçilikte işlerinizi kolaylaştıracaktır.

Kayıp Bagaj

Valizinizin kaybolmasını önlemek için; çantanızı doğru şekilde düzenleyin. Tarama makinelerini etkileyecek etiketleri kaldırın. Çantanızda elzem olan hiçbir şeyi paketlemeyin. Ad- soyad ve adres bilgilerinizi valisini üzerine ekleyin.

Tatil yerleri beklentiler ve gerçekler farklı olsa da hepimiz tatili seviyoruz. Ve yeni deneyimlere açık olarak hareket ettiğimizde şüphesiz tatilin kötüsü yoktur.

Yorum Yazın