Kaçan uçak, sivrisinek ısırıkları ve kayıp bagaj ihtimallerine takılarak tatil planlarınızı iptal etmeye ya da hayallerinizi zehir etmenize gerek yok. Her birimiz zaman tatilde problemler yaşadık değil mi? Kötü hizmetli bir otel, kayıp pasaport veya şiddetli bir sağlık sorunu gibi… Aksilik olabilir ama tatile çıkıp yenilenmek güzeldir. Üstelik aşağıda tatilde yaşanabilecek olası aksaklıklar ve çözümleri ile ilgili küçük öneriler paylaşacağız.

Cüzdanınız çalınırsa ne yapmalısınız?

Hemen polise ya da bulunduğunuz noktadaki kolluk kuvvetlerine başvurmalısınız. Hazırlanan dilekçenin bir fotokopisini edinin. En önemlisi hemen bankanıza ulaşarak kartlarınızı iptal edin. Bu tarz durumlarda bankanız size ek bir kart verebilir ya da ek bir hesap tanımlayabilir. Seyahat sigorta şirketinize en kısa zamanda bir rapor vermeniz önemlidir. Çoğu seyahat sigortası şirketi, suçu yerel polise bildirme saatiniz ile ilgili; sert düzenlemelere sahiptir, bu nedenle, tazminatı alabilmek için gecikmediğinizden emin olun.

Öneriler; Tüm paranızı aynı cüzdanda tutmayın. Kartlarınızın hepsini yanınızda gezdirmeyin ve kimlik kartınız ya da pasaportunuzu farklı bir noktada saklayın. Döviz alırken, seyahat sigortası şirketinin ne kadar kaybettiğinizi bilmesi için makbuzunuzu saklayın. Tatilinizden önce, bankanızın acil durumlarda ‘kayıp ya da çalınan kart’ telefon numarasını not aldığınızdan emin olun.

Sivrisinek Sorunları

Küçük bir sorun gibi görünse de tatilinizi cehenneme çevirebilir. Isırıklı bölümleri kaşımayın, kaşıdıkça iltihap artar ve daha fazla kaşınır. Çay ağacı yağı, buz kaşıntıyı azaltabilir. Yâda sinek kovucu bir cihaz satın alabilirsiniz.

Öneriler; Özellikle geceleri açık renkli kıyafetler sinekleri ve böcekleri çeker. Bacaklarınızı ve kollarınızı kapalı tutmaya çalışın. Serin tutacak uzun kollu kıyafetler giyebilirsiniz. Yatak odanızın camlarını kapalı tutun ya da sinek geçirmez bir tel kullanın.

Jet lag tatilinizi mahvedebiliyor

Saatinizi uçakta, varış saatine ayarlayın ve fazla alkol, kafein, yağ ve tuzdan kaçının. Gün ışığına varırsanız, uyanık kalın ve hiç şekerleme yapmayın. Uykuya dalmak için elinizden geleni yapın, yürüyüşe çıkın veya duş alın. Güneşte yürümek aynı zamanda iç saatlerimizin sıfırlanmasına da yardımcı olabilir ve endorfin salgıladığından egzersiz yapmak iyidir.

Öneriler; Tatile çıkmadan önce uyku ve yeme düzeninizi değiştirerek düzenleyin.

Uçağınızı mı kaçırdınız?

Öncelikle sakin olun ve panik yapmayın! Uçağınızı kaçırmanız sizin ihmaliniz değil ise, bir uçuşu değiştirmek isteyip istemediğiniz gerçekten hava yoluna bağlıdır, ancak çoğu personel ödemeden vazgeçme yetkisine sahiptir. Çok kibar ve özür dilediğinizden emin olun ve sabırlı olmaya hazırlanın. Yeni bir uçuş olana kadar huzurla beklemeye çalışın. Sık uçuşlar için bir hesabınız varsa, bu size yardımcı olacaktır. Farklı havayolları için rezervasyon yaptırmanız gerekiyorsa, bazı havayolları size yolcu vergilerini iade edebilir. Yeniden rezervasyon yaptırmanız gerektiğini tespit ederseniz, doğal olarak en ucuz uçuş seçeneğini aramak için internette gezinmeye hazır olun.

Öneriler; Erken bir uçuş saatiniz varsa, her zaman resepsiyondan uyandırma çağrısı isteyin ve yedek bir alarm koyun. En az 2 saat önce evden çıkın. Yolda başınıza hangi aksilikler gelebilir emin olamazsınız.

Valizlerinizi kaybedersiniz

Bagajınız taşıma bandında görünmediyse, sabırlı olun, sonra dilekçe vermek üzere havayolunun yetkilisine gidin. Size bir çanta dolusu ihtiyaç kiti sunar ve iletişim bilgilerinizi alırlar. Bagajınız ne kadar uzun süre kaybedilirse, havayolunun o kadar fazla telafi edeceğini unutmayın. Seyahat sigortası poliçeniz muhtemelen kayıp bagajları da kapsayacaktır, bu yüzden poliçenizdeki ifadeleri kontrol edin. Bagaj talep alanını terk ettikten sonra çantanızı kaybederseniz, havayolu şirketine değil, polise başvurmanız gerektiğini unutmayın.

Öneriler; Çantanı net bir şekilde etiketle; ad-soyad adres-telefon vb. sonra üzerine bir şeyler koy (yani tutamacın etrafındaki renkli bir şerit) gibi, böylece kimse yanlışlıkla senin bavulunu alamaz. Tüm değerli eşyalarınızı (ilaç ve gözlük / kontakt lenslerin yanı sıra) el bagajınızda bulunsun.

Yiyecek zehirlenmesi görüyorsunuz

Eğer mideniz ağrıyorsa, bolca su içmeye başlayın. Rehidrasyon poşetlerini alın ve ekmek, muz, kraker, sahanda yumurta ve sade pilav gibi yumuşak yiyecekleri yemeye çalışın. Baharatlı, tatlı veya yağlı kızarmış yiyeceklerden kaçının. Derhal ishal önleyici ilaçlara başvurmaktan kaçının, çünkü durumun devam etmesine izin vermek en iyisidir. Kusmaya başlıyorsanız, katı gıdalardan dolana kadar kaçının. Birkaç günden fazla devam ederse, bir doktora başvurun.

Öneriler;

Şişelenmiş su kadar buzdan da kaçının. Meyve ve salataya karşı dikkatli olun (kirli suda yıkanabilirler). Ayrıca, uzun süredir bekletilen ve sineklere maruz kalan ve özellikle pirinç gibi yeniden ısıtılmış yiyeceklerden uzak durun.

Oteliniz bir hayal kırıklığıdır

Sessizce acı çekmeyin. Kötü bir oda tahsis edildiyseniz, otele sorunu denemek ve düzeltmek için bir şans verin. Sizi rahatsız eden şeyin fotoğraflarını çekin ve bir paket tatil olması durumunda müdürünüzle veya seyahat temsilcinizle konuşmak isteyin. Sorun yalnızca odaysa, resepsiyona hemen şikâyet edin ve sakin olun. Çoğu durumda, otel size başka bir oda alacaktır. Sorun çözülmediyse ve oteli değiştirmek zorundaysanız, eve vardığınızda yöneticiye bir mektup yazdığınızdan emin olun. Çevrimiçi bir otel sağlayıcı sitesi aracılığıyla rezervasyon yaptırdıysanız, onlara sorun hakkında da yazabilirsiniz.

Öneriler;

Mutlu değilseniz çok sayıda fotoğraf çekin ve video kaydı alın. Kredi kartıyla ödeme yaparsanız, geri döndüğünüzde bankanızdan parayı geri talep edebilirsiniz.

Geri dönüşte bavulunuz çok mu ağır oldu?

Çantanız çok ağırsa hemen panik yapmayın. Ağır eşyaların bir kısmını çıkarın ve başka bir torbaya koyun. Bir güçlük gibi görünebilir ancak ücretten tasarruf etmenizi sağlayabilir. Ayrıca sahip olduğunuz ağır paltolardan birini giymeye veya ayakkabınızı valizinizdeki en ağır çiftle değiştirmeye hazır olun Şikâyet etmek yerine, arkadaşça davranın ve kibarca ricada bulunun ( ağırlık fazlanız yaklaşık% 10 civarındaysa genellikle bir havayolu şirketinin takdirine bağlıdır).

Öneriler; Seyahat lambası, stressiz bir uçuş anlamına gelir! Gerçekten çok fazla paketlemeniz gerekiyorsa yanınıza taşınabilir bagaj terazisi alın, böylece çantanızın ağırlığı asla şok yaratmaz.

Pasaportunuzu kaybedersiniz

Yapmanız gereken ilk şey, yerel polisle kaybolduğunu bildirmek, referans numarasını almak ve ülkenizin ziyaret ettiğiniz şehirdeki büyükelçiliği / konsolosluğu ile acil bir randevu almak. Daha sonra, yeni pasaport gönderilmeden önce kaybolan veya çalınan bir bildirim formu doldurmanız gerekir. Sizinle başka bir kimlik belgeniz varsa (yani ehliyet) çok yararlıdır. Son olarak, kayıp pasaportunuzun maliyetini karşılamaya yardımcı olabileceğinden seyahat sigortası şirketinize başvurun.

Öneriler;

Pasaportunuzun bir kopyasını her zaman valizinizde ve e-postada bulundurun. Ayrıca yanınızda birkaç tane ekstra vesikalık fotoğraf bulundurmanız zaman kazandırır.

Yorum Yazın