Ülkemizin doğal ve tarihi güzellikleri kadar mutfağı ile de ünlü illerinden biri Trabzon. Kendine has lezzetleri ile gastronomi turizminin popüler destinasyonları arasında yer alan Trabzon bu özelliği ile de her yıl binlerce ziyaretçiyi kendine çekiyor. Trabzon’da yenecek yemekler denince çoğu kişinin aklına ilk gelen hamsi olsa da Trabzon mutfağı sanılandan çok daha zengin.

Trabzon’da yenecek yemekler

Karadeniz bölgesinin en güzel illerinden biri olan Trabzon’da yenecek yemekler balıktan pideye, kuymak gibi yöreye özgü tatlardan Laz böreği gibi özel tatlılara dek uzanıyor. Trabzonaa seyahat ettiğinizde kendinizi bir lezzet şöleninin tam ortasında bulacağınızdan şüpheniz olmasın. İlin mutfağının en önemli artılarından biri de her damak tadına uygun yemekler içermesi. Et sevenler için Akçaabat köftesi gibi lezzetler, balık sevenler için Trabzon ile özdeşleşmiş olan hamsi ile yapılan envai çeşit yemek, tatlı sevenler için sütlaç gibi alternatiflerin hepsi ilde sizi bekliyor.

Pide

Ülkemizin dört bir yanında Trabzon pidesi yapan mekanlar olsa da elbette ki Trabzon pidesinin en lezzetlisi yerinde yenir. Kapalı ve açık olmak üzere iki türü olan Trabzon pidesine efsanevi tadını veren en önemli malzemelerden biri Trabzon tereyağıdır. Kıymalı, peynirli, kuşbaşılı gibi çeşitleri olan bu pideler Trabzon seyahatlerinde mutlaka tadılması gereken lezzetler arasında yer alıyor. Bu şehri ziyaret ettiğinizde pide yapan çok sayıda mekan bulabilir ve bu lezzetli pideleri tadabilirsiniz.

Hamsi

En lezzetli hamsi Karadeniz hamsisidir ve bu leziz balık Trabzon mutfağının en sevilen malzemesidir. Trabzon’da hamsi ile pilavdan böreğe, pazılı hamsi tavadan sebzeli hamsiye birçok farklı yemek yapılıyor. Tabii, hamsinin en sevilen hali hamsi tava, ancak yerel tatları keşfetmeyi seviyorsanız şehre gittiğinizde hamsi ile yapılan bu yemekleri tadarak hamsinin ne denli farklı şekillerde pişirilebildiğini görebilirsiniz.

Sütlaç

Trabzon sütlacı yada Hamsiköy sütlacı isimleriyle bilinen sütlaç ilin en ünlü tatlılarından biri. Yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada tanınan Hamsiköy sütlacı Trabzon’da yenecek yemekler listelerinde mutlaka yer alıyor. Bu sütlacın en büyük özelliği klasik sütlaçtan farklı olarak yumurta içermesi. Trabzon’un yöresel sütünden özenle yapılan sütlaç tattığınız en lezzetli sütlaçlardan biri olarak hafızanızda yerini almaya aday.

Akçaabat Köftesi

İlk kez 1930’larda Trabzon’un Akçaabat ilçesinde bulunan bir köfteci tarafından yapılan ve ismini de bu ilçeden alan Akçaabat köftesi ilin ünü dünyaya yayılmış lezzetlerinden biri. Akçaabat köftesinin lezzetinin püf noktası öncelikle kullanılan et çeşididir. Bu köftede dana ve öküz etlerinden elde edilen kıyma belirli oranlarda karıştırılarak kullanılır, ayrıca sarımsak da eklenir. Akçaabat köftesinin diğer bir özelliği de odun ateşinde pişmesidir. Hem içeriği hem de pişme şekliyle özel bir köfte olan Akçaabat köftesi genellikle yanında piyaz ve yöresel ekmek ile servis edilir.

Kuymak

Karadeniz Bölgesi’nin en popüler yemeklerinden biri olan kuymak Trabzon’un da sevilen lezzetlerinden biridir. Mısır unu, Trabzon tereyağı ve bölgeye özgü peynir türleri ile yapılan kuymak geleneksel olarak mısır ekmeği ile yenir. Daha önce kuymak yediyseniz Trabzon2da ile özgü yerel tereyağı ve peynir ile yapılan kuymağı tattığınızda daha önce yediklerinizden çok daha lezzetli olduğunu fark edeceksiniz.

Mısır Ekmeği

Şehrin en bilinen yemeği hamsi demiştik, hamsinin vazgeçilmez eşlikçisi de mısır ekmeğidir. Kuymakla da birlikte tüketilen mısır ekmeği özel bir tarifle hazırlanır.. Bu lezzetli ekmeğin dışı sert içi ise yumuşaktır ve çok kolay bayatlamaması ile de bilinir. Trabzon ziyaretinden dönerken  evinize şehre özgü bir lezzet götürmek isterseniz mısır ekmeği alabilirsiniz.

Helva

Trabzon helvası yada beton helva ismiyle bilinen helva tereyağı, un ve şeker ile yapılır. Bilinen helvalardan farklı olarak sert kıvamda olması sebebiyle beton helva ismiyle bilinen Trabzon helvası tatlı sevenlerin favori lezzetlenrindendir. İlin merkezinde bulunan Beton Helva uzun süredir hizmet veren ve bu helvanın en lezzetlisini yapan mekan olarak bilinir. Trabzon helvasını il merkezindeki bu mekanda tadabilirsiniz.

Laz Böreği

Börek denilince çoğu kişinin aklına tatlı gelmez, ancak Laz böreği bir yemek değil tatlı. Yufka ve muhallebi ile yapılan, tereyağı eklenerek lezzetine lezzet katılan bu yöreye özgü börek, hamur işi, sütlü tatlı yada şerbetli tatlı sevenlerin mutlaka hoşuna gidecektir çünkü Laz böreğinde hem hamur, hem süt hem de şerbet vardır.

Karadeniz’in en güzel illerinden biri olan Trabzon’da bunlardan çok daha fazlasını tatmak için Holimax’den hemen Trabzon otellerini inceleyebilir ve rezervasyon yaptırarak bir lezzet şöleni yaşamak için hemen yola çıkabilirsiniz.

Yorum Yazın