Doğa yürüyüşü yapmaktan keyif alanlar el kaldırsın! Farklı bir tatil planlamak, doğanın keşfedilmeyen güzelliklerini keşfetmek için sizlere harika bir önerimiz var!  Doğayla iç içe olmaktan keyif alıyor, yürüyüş yapmayı seviyorsanız; bu yazımızda sizlerle, birbirinden güzel yürüyüş rotalarını keşfedeceğiz. Önereceğimiz bütün yürüyüş parkurları, birbirinden güzel ve farklı yollara çıkıyor. Rotaların hepsinin enerjisi ve atmosferi birbirinden farklı, bu yüzden hangi rotayı tercih edeceğiniz size kalmış!

Yazımızda bahsedeceğimiz rotalar; Likya Yolu, Yenice Ormanları, Belgrad Ormanları, Kilimli Parkuru ve Güzelçamlı- Doğanbey Parkuru.

Şimdi gelin hep birlikte Türkiye’de doğa yürüyüşü yapabileceğiniz rotaları keşfedelim!

likya yolu

1- Likya Yolu

İlk önerimiz Fethiye’den geliyor. Likya yolu Fethiye’den Antalya’ya kadar uzanan bir yürüyüş rotası. Güzergah üzerinde birçok güzel manzara şahit olabilir, kamp alanlarında dinlenebilirsiniz. Likya yolunun uzunluğu yaklaşık olarak 555 km’dir.

Söz konusu yürüyüş rotası, yürüyüşçüler tarafından genellikle 2 bölüme ayrılır.

Birinci bölüm; Ovacık köyü, Ölüdeniz, Kabak Koyu, Patara Antik kenti, Kalkan bölgelerini kapsamaktadır. İkinci bölüm; Apollo antik kenti, Limyra antik kenti, Faselis antik kenti ve Geyikbayırı bölgelerini kapsar.

Likya yolunun büyük bir bölümü patikalardan geçer. Parkur üzerinde, kumsallara, limanlara, yaylalara ve ormanlık alanlara rastlayabilirsiniz. Keyifli bir yürüyüş rotası olan Likya yolunu, ilkbahar mevsiminde yürümenizi öneririz. Ayrıca parkur üzerinde konaklayabileceğiniz birçok otel, pansiyon seçeneği mevcut. Dilerseniz kamp alanlarında kampınızı kurabilir, doğayla baş başa olmanın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

yenice ormanlari

2- Yenice Ormanları

Türkiye’nin en büyük blok ormanları olan Yeni Ormanları, Karabük’te bulunuyor. Yeni ormanları, günümüze kadar kendini korumayı başarmış anıtsal ağaçlarıyla birbirinden farklı canlıya ev sahip yapmaktadır. Ormanın içinde bulunan anıt ağaçlarının çevresi 2-7 metre arasında, boyları ise 18-20 metre arasındadır.

Yürüyüş parkuru, yeşilin hakim olduğu orman yollarından oluşturulmuştur. Yenice’deki yürüyüş parkuru, her seviyedeki yürüyüşcüye hitap eder ve üç kategoriden oluşur. İlk kategori, kısa ve kolay parkurdur. İkinci kategori, 3-6 saatlik günübirlik parkur ve üçüncü kategori ise 3-5 günü kapsayan uzun ortalardır. Son olarak; orman içerisinde konaklayabileceğiniz kamp alanları bulunmaktadır. Dilerseniz Yenice ilçesinde konumlandırılmış otellerde de konaklayabilirsiniz.

belgrad ormani

3- Belgrad Ormanı

Üçüncü rotamız İstanbul! Birbirinden farklı ağaç türlerini içinde barındıran Belgrad ormanı, Sarıyer’de bulunuyor. 6 km uzunluğunda olağanüstü güzellikte bir yürüyüş parkuruna sahip.  Bu yürüyüş rotası. her seviyeden yürüyüşünün rahatlıkla tamamlayacağı bir rota. Yürüyüş rotanız boyunca sizlere; kuş cıvıltıları, doğanın büyülü sesi eşlik edecek. Yeşilin enerjisiyle şarj olacağınız bu yürüyüş rotasında, kamp çadırınızı yanınıza alırsanız, kamp alanlarında sıcacık ateş çevresinde unutulmaz bir gece geçirebilirsiniz.

kilimli parkur

4- Kilimli Parkuru

Ağva’da bulunan kilimli parkurunun uzunluğu yaklaşık olarak 5 km’dir. Kilimli parkurunda, doğanın sunmuş olduğu bütün güzelliklere şahit olacağınız bir yürüyüş rotası sizleri bekliyor! Kilimli parkuru, daire şeklindedir. Bu sayede başladığınız yere kolaylıkla geri dönme imkanına sahipsiniz. Parkur üzerinde; meşe, gürgen, kocayemiş ağaçlarından tutun, çuha çiçeği, kardelenler, noel güllerine kadar birçok eşsiz güzellikle karşılaşacaksınız.

Kilimli parkuru, üç etaptan oluşuyor. Birinci etap, kilimli restorandan başlayarak deniz kıyısını takip ediyor. İkinci etap, deniz kenarındaki yürüyüş rotasından ormana doğru kıvrılıyor. Üçüncü etap ise yine başladığını yere dönerek kilimli restoranına ulaşıyorsunuz.

doganbey parkur

5- Güzelçamlı – Doğanbey Parkuru

Diğer bir öneri de günübirlik yürüyüş rotası planlamak isteyenler için! Güzelçamlı- Doğanbey parkuru, Kuşadası’nda bulunuyor. Milli parka girdiğinizde sizleri bir yürüyüş parkuru karşılıyor. Parkur boyunca yönlendirici işaretleri takip edebilir, doğanın sunduğu eşsiz güzellikleri ayrıntılı bir şekilde inceleme imkanı bulabilirsiniz.