Afyonkarahisar Mutfağı Yöresel Lezzetler Hangileri?

Ege Bölgesi’nde yer Alan Afyonkarahisar kenti kültüre, tarihi zenginliği ve şifalı kaplıcaları ile tanınır. Bu özelliklerinin yanında Afyonkarahisar mutfağı birbirinden harika geleneksel lezzetleriyle oldukça zengin bir çeşitliliğe sahiptir. 

Afyonkarahisar yöresel lezzetler arasında zeytinyağlı yemekler, çeşitli et yemekleri, çorbalar, köfte, hamur işleri ve tatlılar hazırlanır. Birçok farklı yemek çeşidinin yer aldığı Afyon yöresel mutfağında hamur işleri yapılışında haşhaş; yemeklerde ise göce ve düğü olarak adlandırılan ince çekilmiş bulgur sık sık kullanılır.  

Afyon kebabı, patlıcan böreği, haşhaşlı bükme, ekmek kadayıfı,  keşkek, ilibada sarması gibi daha pek çok lezzet Afyonkarahisar yöresel yemekleri arasında bulunur. 

afyon kebabi

Afyon Kebabı 

Yöre halkının sofralarında eksik etmediği bir lezzet olan Afyon kebabı, şehri ziyarete gelen turistler tarafından oldukça beğenilen bir yemektir. Yoğurt eşliğinde tüketilen Afyon kebabının hazırlanışında kuşbaşı dana eti, pide, domates, tereyağı, biber, yoğurt ve salçalı sos gibi malzemeler kullanılır. Afyonkarahisar’da yer alan her restoranda kolaylıkla bulunabilen bu lezzet denenmesi gereken yöresel yemekler arasında yer alır. 

cullama koftesi

Çullama Köfte

Çullama köftesi, Afyon mutfağında lezzeti ve görüntüsüyle oldukça beğenilen yöresel bir yemektir.  Oldukça doyurucu olan bu lezzet özel baharatlarla harmanlanır. Yapılışında ince çekilmiş bulgur, kıyma, soğan, baharat ve yumurta kullanılır. Afyon düğünlerinde ve evlerde sık sık yapılan bu lezzet Afyonkarahisar bölgesinin en meşhur yemekleri arasında bulunur. Farklı tariflerle hazırlanarak yaz ve kış aylarında sıklıkla tüketilir. 

ilbada sarmasi

İlibada Sarması 

Afyon yöresine ait ilibada sarması, zeytinyağlı ve hafif bir yemektir. İsmini labada bitkisinden alan ilibada sarmasının yapılışında buğday, ince çekilmiş bulgur, labada, soğan, un, nane, sıvı yağ, salça ve baharatlar kullanılır. 

Labada bitkisi hafif haşlanır, içine hazırlanan harç eklenerek muska şeklinde sarılır ve tencereye dizilir, üzerine su eklenir. Pişen dolmaların üzerine ilk olarak sarımsaklı yoğurt daha sonra tavada hazırlanan sos dökülür ve servise hazır hale gelir. Zeytinyağlı yemek severlerin denenmesi gereken tatlar arasında yer alan bu lezzet oldukça sağlıklıdır. 

hashasli bukme

Haşhaşlı Bükme

Haşhaşlı bükme yöre halkı tarafından oldukça sevilir ve sık sık tüketilir. Hem mideye hem göze hitap eden hamur işi bir lezzet olan bükme çay, ayran ve soğuk içeceklerle tüketilir. 

Mayalı mantı hamurundan hazırlanan bu tuzlu tatlının içerisine mercimek ve kıyma harcı eklenir. Hamurun biraz çıtır olabilmesi için ek olarak az miktarda sirke ve ılık su konulur. Şekil verilip tepsiye konulan hamurların üzerine haşhaş eklenir ve haşhaş yağı sürülür. 

zurbiye

Zürbiye 

Afyonkarahisar yöresine ait geleneksel bir yemek olan zürbiye, soğan aşı, soğan yemeği olarak da bilinir. Görüntüsü ve tadıyla iştah kabartan lezzet zürbiye, denenmesi gereken tatlar arasındadır. 

Dana eti kullanılarak hazırlanan yemeğin içerisine çok fazla soğan katılır. Bol soğan ve etin bir arada olduğu yemek baharatların ilave edilmesiyle sıcak halde servis edilir. Yöre halkı tarafından çok fazla tüketilen bu lezzet oldukça doyurucudur. 

sakala carpan corba

Sakala Çarpan Çorbası

Sakala çarpan çorbası, Afyon yöresinin meşhur çorbaları arasında bulunur. Pek çok malzeme ve baharat kullanılarak hazırlanan bu çorba çeşidinin içerisinde ana malzeme olarak mercimek ve erişte bulunur. Besleyici ve doyurucu olan bu nefis lezzet kış aylarında yöre halkı tarafından sıklıkla tüketilir. Sıcak olarak servis edilen çorbanın üzerine isteğe göre kavrulmuş kıyma eklenir.  

afyon kaymak tatlisi

Afyon Kaymağı Tatlısı

Afyon kaymağı tatlısı, Afyon yöresine ait olan ve yöre halkı tarafından oldukça sevilen geleneksel bir sütlü tatlıdır. Her damak zevkine hitap ederek hazırlanmış Afyon kaymağı tatlısı yapılışında manda sütünden elde edilen Afyon kaymağı, süt, un, şeker, tereyağı, vanilya, krem şanti, fındık içi ve hindistan cevizi malzemeleri kullanılır. 

Afyonkarahisar mutfağına ait birbirinden nefis yöresel lezzetleri yerinde deneyimlemek ve çevresinde konaklama için Holimax üzerinden Afyonkarahisar otellerini inceleyebilir, erken rezervasyon avantajlarını yakalayabilirsiniz. 

Yorum Yazın